fbpx

Pogoj za prostost: Od arabskega princa zahtevajo šest milijard dolarjev za svobodo

Foto: epa

Savski princ Alwaleed bin Talal, eden od najbogatejših ljudi na svetu, se pogaja o pogojih poravnave z arabsko vlado. Milijarder je bil namreč aretiran v veliki akciji proti korupciji.

Vnuk savdskega kralja, ki je bil označen za “arabskega Warrena Buffetta“, ima v lasti slovito investicijsko podjetje Kingdom Holding Company. Lanskega novembra pa je bil aretiran v veliki protikorupcijski akciji v Savdski Arabiji. Pa ne le on, pridržanih je bilo ducat savdskih princev in drugih visokih vladnih uradnikov, tudi obtoženih koruptivnih dejanj. V ozadju korupcijskih aretacij je savdski princ Mohammad bin Salman, močni vladar Savdske Arabije, vendar pa se mnogi sprašujejo, ali res želi iztrebiti korupcijo ali je v ozadju kaj tretjega, recimo, obračunavanje s tekmeci. Visoki uradnik iz omenjene države je razkril, da je aretirani milijarder bin Talal že ponudil določeno vsoto, vendar očitno prenizko, saj generalni državni tožilec ni odobril njegovega odhoda na prostost.

Drugi vir pa je dejal, da je želel Alwaleed bin Talal “donirati” vladi iz svojih sredstev. Njegov predlog naj bi bil zavrnjen.

Na svobodo za šest milijard dolarjev
Savdski uradniki so zahtevali, naj 62-letni milijarder plača šest milijard dolarjev za svobodo, piše RT, ki razkriva, da je princ ponudil velik del svojega podjetja v Riadu – seveda v zameno, da se mu ne bo treba odpovedati eni tretjini svojega bogastva v vrednosti 18 milijard dolarjev. Očitno se mu ne obeta nič dobrega, saj so 64. najbogatejšega Zemljana iz hotela Ritz Carlton v Riadu, kjer sicer zadržujejo aretirane kronane glave, prestavili v Al-Hayer, ki je eden od najbolj varovanih zaporov.

Najbolj razkošen zapor na svetu – hotel Ritz Carotn v Riadu (foto: Twitter)

Dvomi v prihodnost bitcoina
Princ Alwaleed bin Talal neuradno velja za javni obraz finančnega sektorja v Savdski Arabiji na Zahodu, ki pogosto daje odmevne medijske intervjuje. Oktobra 2017 se je recimo pojavil na programu CNBC, kjer je resno dvomil v prihodnosti kriptovalute bitcoin. Bin Talal pa ima poleg svojega podjetja v Savdski Arabiji tudi glavne deleže v ameriških podjetjih, vključno s Citigroupom, Applom in Twitterjem.

J. G.