fbpx

Pogumni ravnatelj nemške gimnazije muslimanskim dijakom prepovedal moliti, ker s tem provocirajo sošolce

Fotografija je simbolična (foto: Twitter)

Gimnazija v zahodni Nemčiji dijakom muslimanske veroizpovedi prepoveduje opravljanje njihovih verskih obredov, poroča lokalni časopis Der Westen. Ravnatelj šole je namreč učiteljem naročil, naj mu poročajo o dijakih, ki jih bodo bodisi v učilnicah, bodisi na hodnikih šole opazili klanjati se Alahu. Takšna verska čaščenja namreč po mnenju ravnatelja ne spadajo v šolo in so provokativna do ostalih dijakov, ki niso muslimani oziroma niso verni. Zaradi te odločitve pa so na noge že skočili številni muslimani, pa tudi levičarski aktivisti, ki so za izražanje svojega nestrinjanja, ki je pogosto preseglo meje nestrpnega, uporabili predvsem družbena omrežja, kot je Facebook.

Der Westen poroča, da se je omenjeni incident zgodil na Gimnaziji Johannesa Raua, v mestu Wuppertal, v Severnem Porenju. Časopis je objavil šolsko okrožnico, s katero je ravnatelj zaposlene obvestil o novih pravilih, ki veljajo na njihovi šoli.

“V zadnjih tednih sem dobil veliko pritožb dijakov, da muslimanski dijaki molijo k svojemu bogu na zelo izpostavljen način, kopalnice uporabljajo za obrede umivanja, uporabljajo naše preproge za molitve in svoja telesa postavljajo v določene položaje. To ni dovoljeno,” je zapisano v okrožnici. Ravnatelj je učitelje prosil, naj mu sporočijo imena vseh prestopnikov, še prej pa naj jih prijazno opozorijo, da takšna verska čaščenja v šolah niso dovoljena.

Foto: EPA. Slika je simbolična.

Ravnatelj se je pri levičarskih medijih zaradi okrožnice že moral zagovarjati, po njegovih besedah pa prepoved takšnih provokativnih verskih čaščenj samo pripomore k mirnemu sobivanju dijakov in vzdrževanju šolskega reda. Za ukrep se je šola odločila potem, ko so se številni učitelji in dijaki znašli pod pritiskom zaradi neprimernega obnašanja svojih dijakov oziroma sošolcev. Odločitev severnoporenjske gimnazije je razburila javnost in razdelila uporabnike družbenih omrežij.

Številni nasprotniki ravnateljevega ukrepa so zatrjevali, da v Nemčiji humanosti očitno ne poznajo več, očitali so mu tudi zlorabo položaja in nestrpnosti do muslimanov. Eden izmed uporabnikov je zapisal: “Dobrodošli v mračni dobi!” Zagovorniki muslimanov se sprašujejo, zakaj jim ni dovoljeno moliti, saj je Nemčija vendarle dežela z izrazito pobožnim prebivalstvom. Skupina Islamische Nachrichten (Islamske novice) je na Facebooku zapisala: “Toliko o verski svobodi v Nemčiji in njenem prakticiranju!”

Ševilni Facebookovi uporabniki pa so ravnatelju stopili v bran. Takšni se praviloma sklicujejo na sekularno družbo, kjer je šola nevtralna ustanova, namenjena učenju, ne pa verskim čaščenjem. “Tisti, ki želijo moliti, naj to počnejo v cerkvi, mošeji ali pa kje drugje,” je bil eden izmed najpogostejših komentarjev.

Učenje o religiji v šolah ni neprimerno, prakticiranje religije pač.

T. F.