fbpx

Policija preprečila napad na LGBT-skupnost in svingerski klub!

Foto: iStock

Francoske oblasti so v letošnjem letu preprečile pet terorističnih napadov, je za lokalne medije razkril minister za notranje zadeve Gerard Collomb ter poudaril, da so v vsaj dveh primerih radikalizirani osumljenci načrtovali napad na geje in svingerske skupine.

Dva domnevna pripadnika teroristične skupine Islamska država, stara 21 in 22 let, so aretirali v vzhodnem pariškem predmestju Seine-et-Marne, v torek pa ju privedli pred protiterorističnega sodnika zaradi kriminalne teroristične zarote. Glede dvojice, ki je ostala v priporu, Russia Today poroča, da je francoska obveščevalna služba preprečila teroristični napad potem, ko se je o njuni nameri seznanila preko spremljanja pogovorov džihadistične celice.
Ta primer se je pričel januarja, ko sta dva posameznika pričela redno komunicirati z Islamsko državo, je povedal notranji minister. “Spremljamo, kaj se dogaja na internetu,” je dodal in pohvalil intenzivnost elektronskega nadzora. Med hišno preiskavo osumljencev so oblasti odkrile bojne nože in sestavne dele, s katerimi bi bilo mogoče sestaviti eksplozive, prav tako pa tudi promocijski material Islamske države. “Že petič letos je varnostnim silam uspelo preprečiti teroristični napad,” je povedal notranji minister, pri tem pa ni podal podrobnosti.

Foto: iStock

Cilj napada razkril vir blizu preiskave
Kljub temu, da Collomb ni razkril potencialnih ciljev napadov, so francoski mediji z navajanjem virov blizu preiskavi razkrili, da je dvojica načrtovala napad na LGBT-skupnost. Drug teroristični osumljenec je bil aretiran po napadu z nožem v Parizu 12. maja, v katerem je bil bil ubit en pešec. Ob zaostrenih varnostnih ukrepih je oblastem v mestu Chateauroux v osrednji Franciji uspelo izslediti 38-letnega radikalnega spreobrnjenca in ga zadržati. Na njegovem domu so našli eksplozivno napravo, s katero se je želel spraviti nad svingerski klub, poroča AFP. Štiri dni pozneje je bil obtožen povezovanja s terorističnimi storilci in priprave terorističnega napada.

Poleg najnovejših protiterorističnih operacij meseca maja so francoske oblasti preprečile teroristični napad s strani Egipčana, ki je bil aretiran v Gardu, v južnem delu Francije. Francija se je od začetka leta 2015 soočila z valom džihadističnih napadov, ki so povzročili 200 smrtnih žrtev in več sto ranjenih ljudi.

N. Ž.