fbpx

Policija približno 200 migrantom preprečila pobeg v Makedonijo

Foto: epa

Grška policija je približno 200 migrantom preprečila, da zapustijo Solun, drugo največje mesto v Grčiji, in pobegnejo v sosednjo državo Makedonijo, od koder bi se odpravili v eno izmed držav članic Evropske unije. Ameriška tiskovna agencija AP poroča, da je več deset posebej opremljenih policistov pri nadzoru nereda uporabilo ščite, pot pa so migrantom preprečili tudi s pomočjo policijskih avtobusov. 

Migranti, med katerimi večina prihaja iz Sirije, Iraka in Somalije, so se čez dan zbrali v Solunu, mnogi pa celo trdijo, da so se odzvali na poziv, objavljen na družbenih omrežjih, v znak protesta zaradi nezmožnosti prehoda v druge evropske države. Ahmed Mohamed iz Sirije je povedal, da nima razloga, da bi ostal v Grčiji, kjer je že šest mesecev, poleg tega pa je dejal, da ni zmožen delati ničesar.

V Grčiji ostalo več kot 60.000 migrantov
Ljudje, ki so se zbrali v Solunu, so povedali, da nameravajo mejo prestopiti približno 70 kilometrov severno do mejnega mesta Idomeni, kjer so lani odstranili velik migrantski tabor, ko so države zaprle pot migrantom v osrčje Evropske unije. Več kot 60.000 migrantov, ki so prispeli v Grčijo, je ostalo tam, potem ko so druge države okrepile nadzor na mejah, da bi preprečile prehod migrantov.

N. Ž.