fbpx

Policija razgnala levičarsko avtonomno cono

Foto: epa

Po treh tednih je policija razgnala avtonomno cono v Seattlu. V njej je vladal kaos, uničevanje in kriminal. Županja se je zganila, šele ko so revolucionarji napadli tudi njeno zasebno hišo. 

Samooklicana avtonomna cona Capitol Hill v ameriškem mestu Seattlu je po dobrih treh tednih nehala obstajati. Prvega julija je lokalna policija brez večjega odpora izgnala “revolucionarje” in začela čistiti svinjarijo, ki se je nabrala v treh tednih, kar so levičarji “vladali” omenjenemu mestnemu predelu. Dediščina tritedenskega levičarskega eksperimenta pa niso samo smeti in popolnoma razdejana mestna četrt, pač pa tudi dva mrtva in več ranjenih v nasilju, ki je bilo za časa “avtonomne cone” stalnica.

Levičarska avtonomna cona
Predel Capitol Hill v Seattlu je znan kot zelo levo liberalen, prebivalci so bili v prvih vrstah vseh mogočih protestov v zadnjih desetih letih. Tudi v nedavnih protestih zaradi smrti Georgea Floyda v režiji BLM in Antife so navdušeno sodelovali. Potem pa so sklenili stopiti še korak dlje in s pritiskom na policijsko postajo tako rekoč izgnali policijo iz svojega kvarta in prevzeli “oblast v imenu ljudstva”. Zanimivo je, da so sicer glasni zagovorniki odprtih meja najprej okoli svoje cone postavili − mejo. In po izgonu policije so vzpostavili svojo oboroženo milico, ki naj bi skrbela za red in zavračala na “meji” neprimerne. Drugo ji je dokaj uspevalo, zanimivo pa je, da so morali belci, ki so hoteli živeti v coni, plačati posebno takso deset dolarjev kot odškodnino za “beli privilegij”, denar pa naj bi šel temnopoltim prebivalcem cone.

Foto: epa

Če je bila pri “zavarovanju meje” in pobiranju kontribucije levičarska milica še kar uspešna, pa je popolnoma odpovedala pri v varovanju reda in miru. V coni je prihajalo do streljanj, ki so, kot rečeno, terjala dve življenji, ironično, oba umorjena sta bila črna najstnika. Sicer pa so bila divjanja in razgrajanja ves čas obstoja cone na dnevnem, predvsem pa nočnem redu. Da ne govorimo o plenjenih lokalov v coni in o stalnih tatvinah, pretepih pa tudi posilstvih, o katerih so poročali prebivalci cone. Županja Jenny Durkan je zavračala vse pozive, naj vzpostavi red, bagatelizirala je vse dogajanje kot neke vrste ljudsko zabavo in ignorirala vesti o kaznivih dejanjih, ki so se dogajala v “avtonomnem kvartu”, mrtvim in ranjenim navkljub.

Hinavska županja
Potem pa so “avtonomisti” naredili taktično napako, skušali so izvoziti revolucijo v druge predele mesta, kar bi še šlo, če ne bi skupina napadla županjine hiše. Ko so ogrozili njeno lastnino, pa je bilo županjinega razumevanja za levičarje v trenutku konec. Ukazala je mestni policiji, naj razžene revolucionarje, kar je tudi takoj storila. Samooklicana milica, ki se je pridušala, da bo “branila svobodo do zadnje kaplje krvi”, se je razbežala brez boja, prav tako tudi samooklicani voditelji cone. Mestu je tako ostal poleg dveh trupel tudi velikanski račun, a ne le za čiščenje in popravila, pač pa tudi za ves izgubljeni dohodek in škodo na posesti, ki so jo utrpeli lastniki med “levičarsko okupacijo”. Za to je seveda kriva mestna oblast, ker ni takoj odločno posredovala in zatrla “revolucije” že prvega dne. Poznavalci celo trdijo, da bodo tožbe spravile Seattle v bankrot, napovedana pa je tudi tožba poti županji zaradi zanemarjanja dolžnosti.

Bogdan Sajovic