fbpx

Policija šokirala s podatki: Na Švedskem po zadnjem migrantskem valu kar petkrat več džihadistov!

Foto: YouTube.

Švedska varnostna policija Säpo ocenjuje, da je na Švedskem po zadnjem velikem migrantskem valu vsaj tisoč nasilnih islamskih ekstremistov, poroča konservativna televizija SVT. S čim podobnim se ta skandinavska država ni soočala še nikoli v svoji zgodovini. Samo za primerjavo: še leta 2010 je Säpo ocenjeval, da je na Švedskem približno 200 islamskih skrajnežev, kar pomeni, da jih je samo v sedmih letih džihadističnim idejam priseglo petkrat več, opozarja generalni direktor policije Anders Thornberg. Säpo nove razmere na Švedskem jemlje skrajno resno, kriminal in nasilje sta postala novi švedski vsakdan, geto območja, kamor nimajo vstopa niti policisti, so nova švedska realnost.

Kot je za televizijo SVT razkril šef Säpo Anders Thornberg, je največja koncentracija islamskih ekstremistov v največjih mestih – v Stockholmu, Göteburgu, Malmeju in Örebru. Policija šteje med skrajneže vse tiste, ki tako ali drugače simpatizirajo z islamskim ekstremizmom, se poslužujejo islamske retorike ali celo zbirajo denar za teroristične napade. V Säpu sicer opozarjajo, da je le peščica takšnih, ki imajo namen ali možnost izvesti teroristični napad.

Glavni razlog, da je islamski ekstremizem na Švedskem v tako velikem porastu, se skriva v propagandi t. i. teroristične skupine Islamska država. SVT poroča, da je vojna v Iraku in Siriji islamske ekstremiste zedinila, kot še nikoli prej.

“V preteklosti smo se soočali z drugačnimi okoliščinami. Imeli smo nekaj radikaliziranih ljudi iz Severne Afrike, Bližnjega vzhoda in Somalije, a so bili popolnoma ločeni,” trdi Thornberg. V zadnjih dveh letih pa se je število ljudi, ki so osumljeni džihadističnih aktivnosti, v Evropi skorajda podvojilo. Ženske in otroci igrajo neverjetno pomembno vlogo gledano z operacijskega vidika, je razvidno tudi iz letnega poročila Europola.

T. F.