fbpx

Policija v bližini britanskega parlamenta aretirala oboroženega moškega z noži, nato pa aretirala še štiri druge osebe, osumljene priprave terorističnega napada

Foto: epa

V bližini britanskega parlamenta so oboroženi policisti aretirali domnevnega terorista z nahrbtnikom polnim nožev, po navedbah Daily Maila naj bi do aretacije prišlo, potem ko je zaskrbljena družina o njegovi nameri obvestila varnostne službe. Po slikah aretacije sodeč se je težko znebiti občutka, da je moški radikalizirani musliman, pri čemer je potrebno dodati, da uradnih potrditev glede identitete še ni. Ni pa to edina aretacija, ki se je včeraj pripetila na Otoku, saj so bile kmalu zatem aretirane še štiri osebe zaradi suma pripravljanja terorističnega napada, ena izmed osumljenih oseba pa je bila celo ustreljena. 

Samo pet tednov po terorističnem napadu v Westminstru, v katerem je umrlo pet ljudi, je skupina policistov včeraj popoldne prihitela v bližino parlamenta in aretirala bradatega moškega. Priče so povedale, da se je moški, oblečen v trenirko in športne copate, v bližini parlamenta sprehajal ravno, ko se je policijsko vozilo ustavilo in so iz njega stopili policisti, ki so moškega aretirali.

Foto: epa

Ko je bil osumljenec prijet, je področje preplavilo še večje število policistov, kmalu zatem pa je bil aretirani s policijskim kombijem odpeljan na policijsko postajo. Varnostni viri pravijo, da naj bi namig glede njegove namere posredovala družina aretiranega, zato je imela policija možnost, da ga aretira na miren način, preden bi bila prisiljena v uporabo orožja.

Pri aretiranem našli štiri nože
Natančna identiteta aretiranega še ni znana, po navedbah Guardiana pa je bil moški v svojih poznih dvajsetih aretiran zaradi suma posedovanja ofenzivnega orožja in pripravljanja terorističnega napada, pri njem pa so policisti po aretaciji v nahrbtniku našli štiri nože. Po aretaciji je tiskovni predstavnik policije sporočil, da ob aretaciji ni bilo zadanih poškodb, premierka Mayeva pa je izjavila, da tovrstno obvladovanje incidenta kaže na to, da so policija in obveščevalne službe na preži za zagotavljanje varnosti.

Foto: epa

Foto: epa

Aretirani tudi štirje drugi osumljenci

Kmalu po dogodku je bila v teku protiteroristične racije v severozahodnem delu Londona ustreljena ženska dvajsetih let, ki je bila zaradi zadanih ran pripeljana v bolnišnico na zdravljenje, zaradi česar tudi še ni bila aretirana. Medtem so bili po navedbah Expressa zaradi suma priprave terorističnega napada aretirani drugi štirje osumljenci, in sicer 20-letni moški, 20-letna ženska, 16-letni moški in 43-letna ženska, ki je bila za razliko od prvih treh aretiran v Kentu.

Oblasti so zatrdile, da so bili aretirani pod nadzorom protiteroristične enote v operaciji pod vodstvom obveščevalnih služb. Serija aretacij pa naj ne bi bila povezana z aretacijo moškega, ki je bil le nekaj ur pred tem aretiran v bližini stavbe britanskega parlamenta.

N. Ž.