fbpx

Policija v Črni gori pretepa protestnike

(Foto: Epa)

Več tisoč protestnikov že od sobote protestira in zahteva odstop črnogorskega premierja Mila Djukanovića in sestavo nove začasne vlade. Protestniki so obkrožili državne institucije, vključno s parlamentom in sedežem vlade, kjer ima Djukanović svojo pisarno. Policija je namesto varovanja državnih institucij raje nasilno obračunavala s protestniki.

Črnogorci zahtevajo takojšnji odstop premierja Djukanovića
Že tri tedne se protestniki zbirajo pred črnogorskim parlamentom in zahtevajo takojšnji odstop politične elite in Djukanovića. Andrija Mandić, organizator protesta, je svoje protestnike pozval, naj se vzdržijo nasilja. Za medije je povedal, da se bo protest nadaljeval, dokler njihove zahteve ne bodo izpolnjene.

Zahtevamo čimprejšnje oblikovanje začasne vlade in odstop premierja Mila Djukanovića. Če se to ne bo zgodilo, bodo vsi državljani Črne gore prišli v Podgorico in nadaljevali s protestom,” je za Reuters povedal Andrija Mandić.

Policija se je na protest odzvala z nasiljem
Kljub temu se je manjša skupina zamaskiranih moških preteklo soboto spopadla s policijo, ki je skupino pregnala z uporabo solzilca, je za medije poročala priča.

Vladajoča koalicija in opozicijske stranke so sklicale izredno sejo parlamenta z namenom raziskati, ali je policija na opozicijskem shodu preteklo soboto uporabila prekomerno silo.

Svet za nacionalno varnost je povedal, da so protestniki v preteklih treh tednih v času protestov ogrozili ustavni red in varnost državljanov. Dodali pa so, da je tudi policija proti udeležencem protesta ravnala protipravno.

Djukanović preusmerja pozornost stran od pravega problema
Djukanovićeva Demokratska stranka socialistov je obtožila Demokratsko fronto, da poskuša ustaviti vključevanje Črne gore v NATO, kar gre za očitno preusmerjanje pozornosti stran od pravega problema. Protestniki trdijo, da to ni razlog protestov, poleg vstopa v EU in NATO si želijo nove, demokratične vlade.

Podporniki in poslanci Demokratične fronte že tri tedne taborijo pred parlamentom, policija pa njihove šotore aktivno odstranjuje, saj so zablokirali glavno ulico. Protestniki so v znak upora v policiste metali steklenice in druge predmete, policija pa se jim je nasilno upirala.

Črna gora po mnenju kritikov ni pripravljena za vstop v NATO
Črna gora je kandidatka za EU, konec tekočega leta pa naj bi se pridružila tudi NATU. Zahodne vlade in skupine za človeške pravice so zaskrbljene zaradi organiziranega kriminala v Črni gori, ki se je še dodatno okrepil po razpadu Jugoslavije leta 1990. Kritiki trdijo, da je država že več kot 20 let pod vodstvom ene in iste politične elite in ni pripravljena za vstop v politično in vojaško mednarodno skupnost, kar pa trenutna vlada ostro zanika.

T. O.