fbpx

Policija v Kenoshi ustavila tri izrabljene avtomobile, v katerih so bile jeklenke s plinom in nedovoljeni ognjemeti

Aretacija lastnikov sumljivega vozila (Foto: Posnetek zaslona)

Policija je v kraju Kenosha v zvezni državi Wisconsin našla tri sumljiva izrabljena vozila, v katerih so bili zabojniki in prepovedani ognjemeti. Avtomobili naj bi sicer pripadali organizaciji Riot Kitchen, katere pripadniki trdijo, da zgolj kuhajo za protestnike in tiste, ki si hrane ne morejo privoščiti. Skupina aktivistov pa je zavrnila vpletenost s kakršnim koli izgredom.

Uradniki so bili opozorjeni na nekaj sumljivih vozil, ki so jim tablice potekle, med katerimi je bil tudi črn šolski avtobus, potujoča pekarna in porjavel enoprostorec. Vsem trem vozilom so sledili na bencinsko črpalko, kjer so vozniki nameravali napolniti zabojnike z gorivom, poroča RT.

“Sumili smo, da so bili lastniki vozil usmerjeni v kriminalno dejanje, povezano z državljanskimi nemiri, zato so policisti vstopili v stik z njimi in stvar preiskali,” so sporočili iz policije v Kenoshi. “Kazalo je, da se bo enoprostorec odpeljal stran, zato je policija vozilo prisilno zaustavila in aretirala lastnike,” so še obrazložili na policiji.

Skupina aktivistov “Riot Kitchen 206” (Kuhinja nemirov) iz Seattla je na spletu delila posnetek aretacije, med katero so policisti razbili okno enorpostorca in aretirali potnike v njem. Skupina je dogodek označila kot ugrabitev in priznala, da so bila vozila njihova.

Privrženci kuhinje nemirov pravijo, da je njihova vizija nahraniti ljudi
Kuhinja nemirov se označuje za “brezplačno vegansko kuhinjo, ki služi aktivistom, gibanju in ljudem, ki jih potrebujejo v Seattlu”. Nastala je po valu množičnih protestov zaradi policijskega uboja Georgea Floyda, maja letos. Kljub trditvam policije je skupina zavrnila vse obtožbe o kršitvah in zatrdila, da je bil njen edini namen “nahraniti ljudi”. “Smo neprofitna organizacija in naše poslanstvo je brezplačno nahraniti ljudi – protestnike in vse v stiski,” je dejala članica upravnega odbora Riot Kitchen Jennifer Scheurle. “Bili smo zunaj mesta, vendar to ni nezakonito,” je še poudarila skupina.

Policija je sporočila, da je bilo v incidentu aretiranih devet ljudi, šlo pa je za člane Riot Kitchen, ki so za Seattle Times povedali, da so jih obtožili prekrška. V Kenoshi so že več dni opažali nasilne nemire, potem ko je lokalna policija med  nemiri v nedeljo sedemkrat ustrelila temnopoltega Jacoba Blakea. Čeprav je Blake preživel, so protesti izbruhnili v nekaj urah, kmalu pa prerasli v niz nemirov, ropov in požigov. Nemiri so se nadaljevali vse do torka, saj je v desetinah stavb prišlo do požigov in intenzivnih spopadov z organi pregona. Čeprav se zdi, da je najhujše že mimo, protesti v mestu še vedno trajajo, saj aktivisti še naprej kljubujejo policijski uri in s tem izražajo ogorčenje nad streljanjem na Blakea.

Sara Kovač