fbpx

Policista iz Louisiane naj bi prerešetala 6-letnega fantka

Fotografija je simbolična (Foto: STA).

Tožilstvo okrožja Avoyelles v ameriški zvezni državi Louisiani je v ponedeljek vložilo obtožnico proti dvema policistoma iz mesteca Marksville zaradi nenamernega umora 6-letnega otroka, ki sta ga zadela s petimi naboji, ko sta prerešetala avtomobil fantovega očeta. Oba policista sta sicer znana nasilneža. Sodišče je vsakemu odmerilo po milijon dolarjev varščine.

Do nasilnega izpada je prišlo pred tednom dni, ko sta 32-letni Derrick Stafford in 23-letni Norris Greenhouse opazila, kako se Chris Few pred lokalnim barom prepira s svojim dekletom in sta ga hotela aretirati, Few pa naj bi se odpeljal. Policista sta se pognala za njim in ga ujela v slepi ulici, nato pa začela streljati. V Fewov poltovornjak sta brez razmišljanja in brez potrebe nasula 18 nabojev. Few ni bil oborožen, na sprednjem sedežu pa je bil z varnostnim pasom pripet njegov 6-letni sin Jeremy Mardis.

Policista ujeta na laži
Policista sta kasneje kolegom lagala, da sta se le branila, vendar je imela laž kratke noge tudi zaradi tega, ker sta nosila telesni kameri, katerih posnetki so jasno pokazali, da je imel Few v času toče strelov dvignjene roke.

Proti Staffordu in Greenhousu potekata ločeni tožbi zaradi nasilja, ki še nista končani, Stafford pa se je leta 2012 na za zdaj še skrivnosten način izvlekel pred pregonom zaradi obtožnic o dveh posilstvih. Eno žensko naj bi posilil leta 2004, drugo kasneje, primera pa sta bila leta 2012 ovržena. Tožilstvo podrobnosti o primeru noče objaviti.

V ameriki policiste nadzorujejo s kamerami
Mestece Marksville se nahaja manj kot 200 kilometrov stran od Fergusona, kjer so zaradi policijskega nasilja lani izbruhnili nemiri, nastalo pa je tudi vseameriško gibanje Črna življenja štejejo (Black lives matter). Od takrat naprej ameriški mediji namenjajo več pozornosti primerom policijskega nasilja, policistom nalagajo nošenje kamer, vse več pa je tudi kazenskih pregonov dotlej izjemno zaščitenih policistov, ki so lahko praktično delali, kar se jim je zdelo.

J. F., STA