fbpx

Politična kriza v Makedoniji se še poglablja: Socialisti in Albanci sprejeli zakon, ki uvaja albanščino v državne urade. Predsednik Ivanov odklanja njegov podpis!

Makedonski premier Zoran Zaev in makedonski predsednik Gjoprgje Ivanov (foto: epa)

Makedonski predsednik Gjoprgje Ivanov je makedonskemu parlamentu poslal uraden dopis, da kot predsednik ne bo podpisal novo sprejetega zakona o dvojezičnosti, ki ga je sprejela koalicija, ki jo vodi premier Zoran Zaev, skupaj z albanskimi strankami.

Politična kriza, ki jo je povzročila naveza med makedonskimi socialisti in albansko koalicijo, se poglablja in državo še bolj deli na dva dela. Kot je v uradnem dopisu pojasnil makedonski predsednik Gjoprgje Ivanov, ta ne bo podpisal novega zakona o jeziku, ki bi tudi uradno razširil albanski jezik po institucijah, uradih, bolnicah in sodiščih. Sporni zakon so sprejeli v koaliciji socialistične stranke SDSM in z albanskimi koalicijskimi partnerji.

Makedonski predsednik Ivanov ostro nasprotuje temu zakonu, zato ga ne bo podpisal, saj je Makedonija po njegovem unitarna in multietnična država, ta zakon pa ruši in spodbija ta načela. Hkrati je zapisal, da je zakon preveč pomemben in sistematičen, zato ga ni mogoče sprejeti z navadno parlamentarno večino. Ivanov poudarja, da je zakon o dvojezičnosti zato protiustaven, zato je parlamentu poslal tudi obširno pravno mnenje.

Peter Truden