V Nemčiji ostre razprave o prepovedi političnega islama

Foto: epa

“Politični islam je največja grožnja demokraciji in svobodi.” To je izjava podpredsednice nemške desne stranke AfD Beatrix von Storch, ki v zadnjih dneh v Nemčiji dviga veliko prahu. Stranka je predlagala več ukrepov za drugačno obravnavo islamizma v družbi. Med drugim se zavzemajo za prepoved gradnje minaretov in nošenja naglavnih rut v šoli. Temu nasprotujejo v socialdemokratski stranki in v svetu muslimanov v Nemčiji, a podpora stranki v javnosti je vedno večja. 

Svet muslimanov je izjavo celo primerjal z izjavami nemških nacistov oziroma z obdobjem nacistične diktature v letih 1933-1945. A predsednica stranke Frauke Petry odgovarja, da politične ideje, ki jih islamski pridigarji predavajo v mošejah po Nemčiji, niso skladne z nemškim pravom.

Skupek predlogov za drugačno obravnavanje islamizma
AfD sicer predlaga kar nekaj sprememb na področju obravnavanja islamizma. Med drugim se zavzemajo za to, da se kritika islama ne bi takoj označila za rasistično in islamofobno. Zavzemajo se za prepoved gradnje mošej ter prepoved financiranja delovanja mošej s strani tujih donatorjev. Želijo, da bi nemške univerze učile imame v nemškem jeziku. Zavzemajo se za prepoved minaretov in popolnega zakritja obraza v javnosti. V šolah bi prepovedali nošenje naglavnih rut, islamskim organizacijam pa ne želijo priznati statusa javne organizacije.

Socialisti nasprotujejo: AfD želijo le razcepiti nemško družbo
Nad izjavami so se pritožili tudi v skupnosti protestantske cerkve v Nemčiji. Nikolaus Schneider je dejal, da definiranje islama kot ideologije ni najbolj primerno. ”Pavšalne obsodbe o islamu ne predstavljajo nobenega razsvetljenja, pač pa le škodijo okolju in sobivanju kultur v družbi,” je dejal Schneider. Še posebej pa nasprotuje predlogu AfD o prepovedi izgradnje mošej in minaretov. ”Prepoved javnega izražanja vere je neposreden napad na osnovne človekove pravice glede vere,” je prepričan Schneider.

Podobno menijo tudi v nemški socialdemokratski stranki, kjer so zapisali, da take izjave škodijo predvsem miroljubnim muslimanom ter da želijo v stranki AfD le razcepiti nemško družbo, poročajo nemški mediji.

”Če nekdo reče, da demokracija in islam ne sodita skupaj, se v bistvu ne moti,” je dejal kritik islama Hamed Abdel-Samad.

Podpora AfD iz tedna v teden večja
A z vsemi kritikami se ne strinjajo volivci, ki desni AfD namenjajo vedno več glasov. Po zadnjih raziskavah bi stranko volilo kar 13,5 odstotka volivcev, kar je najboljši rezultat stranke do sedaj. Njihova podpora pa le raste, saj je se je v enem tednu zvišala za eno odstotno točko.

Na prvem mestu ostajata konservativni CDU in CSU z 31,5 odstotka podpore, na drugem mestu pa je socialdemokratska SPD z 19,5 odstotka glasov.

M. G.