Poljaki: Le sami se lahko odločimo ali bomo sprejeli migrante ali ne

Foto: epa

Poljska glede sprejemanja migrantov ostaja neomajna. “Samo mi se lahko odločimo, ali bomo sprejeli migrante ali ne,” je dejala poljska vladna tiskovna predstavnica Joanna Kopcińska. “Predsednik vlade Mateusz Morawiecki bo nadaljeval s politiko podpore za potrebe migrantov v njihovih matičnih državah.”

“Poljska je tista, ki odloča, ali lahko sprejme migrante ali ne. To je naša suverena odločitev, ki je v rokah Poljakov, ne pa uradnikov, ki nimajo veliko skupnega s Poljsko in o nas malo vedo,” besede vladne tiskovne predstavnice Poljske Joanne Kopcińske povzema Voice of Europe.

Po njenem mnenju pristop poljske vlade k migrantom postaja vedno bolj razumljiv tudi v Evropski uniji. “In to je tisto, kar nas veseli, hkrati pa potrjuje, da je Evropa začela opažati grožnje, o katerih je Poljska govorila pred približno enim letom ali celo pred dvema letoma. Zato bomo še naprej zagovarjali naš pristop k politiki preseljevanja, saj se zavedamo, kako zelo pomemben je. To ni le vprašanje za Poljsko ali za Evropo, temveč za celoten svet.”

Vedo, kaj je vojna, zato vedo, kje je potrebna pomoč
“Na Poljskem se, kot nikjer drugje, zavedamo, kaj je vojna in kakšne so njene posledice. Toda, Poljaki smo se po vojni razselili po svetu in nekaterim od nas so preprečili, da bi se vrnili v lastno domovino, zato vemo, da je najboljše, kar lahko storimo, to, da pomagamo žrtvam v njihovih matičnih državah,” je še zaključila.

M. S.