Poljska bi na mirovno misijo v Ukrajino poslala 10.000 vojakov in zaprla zračni prostor

Poljski vojaki na meji z Belorusijo (foto: EPA)

Rusija je opozorila, da ne bo trpela vmešavanja tujih držav, še posebej Nata, v njeno “specialno vojaško operacijo” v Ukrajini. Svojim nasprotnikom na Zahodu je dala večkrat jasno vedeti, da če nameravajo kakor koli vojaško posredovati v Ukrajini, bo to vodilo do 3. svetovne vojne. Vse doslej se je Nato vzdržal in zahteve ukrajinskega predsednika po vzpostavitvi zaprtja zračnega prostora nad Ukrajino zavračal. Zdaj je prišlo na dan, da Poljska z blagoslovom ZDA načrtuje “mirovniško” vojaško misijo v Ukrajini, za katero bi v državo napotili 10.000 vojakov.

Skrivni načrt za “mirovniško misijo” v Ukrajini je pripravilo poljsko obrambno ministrstvo, po poročanju Remix News pa naj bi predvideval napotitev po možnosti mednarodnega kontingenta 10 tisoč vojakov v Ukrajino. Ustavilo naj bi se pri odobritvi načrta v Beli hiši, čigar zeleno luč naj bi čakal poljski predsednik Andrzej Duda.

Po poročanju poljskih virov naj bi misija Nato vojakov obsegala zaščito humanitarnih koridorjev in zapiranje zračnega prostora nad njimi. Misija bi se odpravila v Ukrajino po danem soglasju s strani Ukrajine, kar pa po izjavah ukrajinskih predstavnikov v zadnjem mesecu ne bi bilo težko pridobiti. Vsi ukrajinski predstavniki kratkomalo zahtevajo od Nata zaprtje zračnega prostora nad Ukrajino, kar bi pomenilo neposreden spopad med Rusijo in Natom v Ukrajini.

Lahko bi prišlo do neposredne vojne z Rusijo
“To pomeni postavljanje vojaških enot daleč od bojišča, ki bi imele nalogo braniti humanitarne konvoje s hrano in zdravili ter tiste, ki omogočajo civilistom beg iz nevarnosti,” so izpostavili poljski mediji.

Avtobus ukrajinskih beguncev iz Mariupolja na ruski meji (Foto: EPA)

Eden od scenarijev predvideva tudi vzpostavitev zaprtja zračnega prostora ne zgolj nad raznimi humanitarnimi konvoji, temveč tudi posameznimi mesti. Na poljskem obrambnem ministrstvu so pod vtisom, da je Rusom pomembna razlika med zaprtjem zračnega prostora nekje v Ukrajini, v Ukrajini ali pa samo nad določenimi mesti v Ukrajini. Poljaki so navkljub vsemu, kar se je zgodilo v preteklem mesecu, prepričani, da to ne bi vodilo do neposrednega konflikta z Rusijo.

Več držav naj bi podpiralo poljske načrte o “mirovniški misiji” v Ukrajini, a brez ameriškega pristanka bo ostalo zgolj pri načrtih. Načrt, ki je pricurljal v javnost, naj bi na poljskem obrambnem ministrstvu še vedno dodelovali. Onet poroča, da se je zapletlo pri poljskem predsedniku, ki noče podpreti projekta, dokler ne bodo za tem stali tudi v Beli hiši. Končni načrt naj bi romal v Belo hišo še pred četrtkovim vrhom Nata v Bruslju.

Bela hiša nad načrtom ni navdušena
Podpredsednik poljske vlade Jarosław Kaczyński je sicer že med obiskom treh premierjev pri ukrajinskem predsedniku Volodimirju Zelenskem predlagal napotitev mirovne misije pod Natovim poveljstvom v Ukrajino. “Mislim, da je nujno imeti mirovno misijo: Nato, mogoče neko širšo mednarodno strukturo, a misijo, ki se bo sposobna braniti in delovati na področju Ukrajine.”

V Beli hiši po drugi strani niso preveč navdušeni nad poljskim načrtom. Navkljub obljubam, da se bodo o poljskem ne več tako tajnem načrtu pogovorili z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom med njegovim obiskom Varšave ta petek, sta bila glede načrta skeptična tako tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki kot tudi tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price.

Tiskovna predstavnica Bele hiše v Bidnovi administraciji Jen Psaki in ruski zunanji minister Sergej Lavrov (Foto: Twitter)

Nedavno so na podoben način zatrli tudi ideje, da bi sami prevzeli stare poljske lovce in jih nato predali Ukrajini. Sprva so sicer želeli Poljake zvabiti, da sami Ukrajini dostavijo stare sovjetske lovce, a so idejo opustili, ko je Rusija začela omenjati možnost jedrske vojne, če se Nato namerava vmešavati v konflikt v Ukrajini.

Ivan Šokić