fbpx

Poljska in Madžarska bosta ustanovili svoj inštitut za ocenjevanje vladavine prava po državah EU: “Ne bodo nas imeli za norca!”

Hungarian Minister of Foreign Affairs Peter Szijjarto and his Polish counterpart Zbigniew Rau (Photo: epa)

Madžarska in Poljska sta se odločili, da bosta ustanovili inštitut s katerim bodo ocenjevali vladavino prava v državah članicah EU. “Ne bodo nas imeli za norca,” je povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, zaradi obtožb EU o kršitvah vladavine prava. Po mnenju Poljske in Madžarske, EU uvaja dvojna merila pri preučevanju vladavine prava, zato pa si želita ustanoviti omenjeni inštitut, ki bi pokazal drugačno sliko. 

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je po srečanju s poljskim zunanjim ministrom Zbigniewom Rauom v Budimpešti dejal, da naj bi bilo poročilo EU o pravni državi, o katerem bodo kmalu razpravljali v Bruslju, bolj politična izjava kot kakršna koli utemeljena ocena, je poročal Swissinfo. “Cilj tega inštituta primerjalnega prava bi bil, da nas ne bi smeli jemati za norce,” je dejal Szijjarto in dodal, da mu je “dovolj, da so nas nekateri zahodnoevropski politiki uporabljali kot vrečo v katero udarjajo”. Namen inštituta bo tako preučevanje, kako se v EU spoštuje pravna država, da bi se izognili uporabi dvojnih meril za Madžarsko in Poljsko.

Vzpostavitev novega inštituta sta zunanja ministra Poljske in Madžarske napovedala pred objavo prvega poročila o pregledu vladavine prava v vseh članicah EU, ki je v bistvu odziv Evropske komisije na zastoj v procesu po sedmem členu pogodbe EU. Ta proces je unija zaradi očitanih kršitev vladavine prava sprožila proti Poljski in Madžarski. Szijjarto je danes v Budimpešti dejal, da bo to poročilo verjetno politična izjava, in ne dobro utemeljena ocena stanja na področju vladavine prava. Rau je dejal, da bo novi inštitut spodbujal k razpravi o preglednost znotraj EU. “Pravne razprave ni mogoče nadomestiti s politično,” je dejal.

Je vsiljevanje migrantskih kvot vladavina prava EU?
Vlada stranke Zakon in pravičnost – PiS na Poljskem in njen zaveznik, madžarska vlada premierja Viktorja Orbana, so že nekaj časa v sporu z EU zaradi obtožb, da spodkopavajo demokratične standarde. Poljska in Madžarska nasprotujeta novemu migracijskemu in azilnemu paktu, ki ga je Evropska komisija predstavila pretekli teden. Szijjarto je poudaril, da bo načrt spodbujal odhode migrantov proti Evropi. Zatrdil je, da pakt še vedno vsebuje obvezne kvote za premeščanje migrantov, kar je zanje “povsem nesprejemljivo”. Poljski zunanji minister pa je dejal, da pakt priseljencem in državam onemogoča svobodo izbire. Načrt je treba po njegovih besedah na novo premisliti in o njem opraviti temeljitejšo razpravo.

Julija so se voditelji EU dogovorili za skupni proračun držav EU za obdobje od leta 2021 do leta 2027, vreden milijardo evrov in dostop do povezanega sklada za oživitev gospodarstva v vrednosti nadaljnjih 750 milijard evrov za pomoč pri sanaciji škode, povzročene s pandemijo koronavirusa. Vendar natančne podrobnosti še niso določene, Evropski parlament se zavzema za strožje pogoje, kot so bili dogovorjeni na vrhu. Varšava in Budimpešta pa grozita z vetom na vse, kar bi lahko ogrozilo njihove koristi, prav tako nasprotujeta paktu, ki bi tudi njiju obvezal za sprejem migrantov.

Sara Kovač