fbpx

Poljska jasno o “Združenih državah Evrope” Olafa Scholza: Zadeva spominja na četrti nemški rajh!

Poljska ne želi ugajati škodljivim interesom nove nemške socialdemokratske vlade: Nasprotuje tesnejši federalizaciji EU in projektu Severni tok 2. (Foto: epa)

Poljska ne soglaša s cilji glede evropske politike, ki jih ima Berlin. Med prvim obiskom novega nemškega kanclerja Olafa Scholza na Poljskem je bilo slišati kritike na račun nemških načrtov za prihodnost EU. Prav tako se pojavljajo odstopanja v pogledih med Poljsko in Nemčijo, ko gre za vprašanje Severnega toka 2. 

Zvezni kancler Olaf Scholz se je na Poljskem sestal s tamkajšnjim predsednikom vlade Mateuszem Jakubom Morawieckim. Na srečanju pa je bilo opaziti nesoglasja glede določenih političnih vprašanj. Morawiecki je ob tej priložnosti izrazil kritiko nove nemške vlade zaradi njene vizije v povezavi z evropsko politiko, poroča Handelsblatt

Ob tem se je dotaknil nemških teženj po močnejši federalizaciji EU. Prav tako med stranema obstajajo nespregledljive razlike v dojemanju projekta plinovod Severni tok 2 na območju Baltskega morja, ki ga Nemčija denimo podpira, Poljska pa mu nasprotuje. Je pa Scholz Poljski ponudil podporo v času trajajoče migrantske krize na meji z Belorusijo.

Poljski policisti na poljsko-beloruski meji (foto: EPA)

Poljaki pa po besedah Morawieckega načrtovano federalizacijo Evrope vidijo kot “demokratični centralizem” in “birokratični centralizem”. Načrti glede federalizacije po mnenju poljskega premierja niso dobra metoda za dosego napredka. Prepričan je, da je Evropa lahko močna zgolj kot “Evropa domovin”. Kot eden izmed ciljev nove nemške koalicijske pogodbe je tudi EU kot federalna evropska država. Kritiki takšne ureditve govorijo celo o ustanavljanju “četrtega nemškega rajha”.

“Bomo pa pipco zaprli …”: Plinovod Severni tok 2 lahko Moskva zlorabi kot vzvod za izsiljevanje EU!
Morawiecki pa je prav tako pozval k ustavitvi kontroverznega projekta Severni tok 2 na območju Baltika, saj ga bo Kremelj v prihodnje lahko zlorabljal za izvajanje pritiska na celotno EU, zlasti pa v povezavi z Ukrajino. Scholz pa je potrdil, da bo Nemčija tudi v prihodnje prevzela odgovornost za ukrajinski tranzit zemeljskega plina. Obenem naj bi se Ukrajini nudilo podporo pri širjenju uporabe obnovljivih virov energije. Scholz pa se ni odzval na prošnjo Morawieckega, da naj onemogoči pričetek delovanja plinovoda.

Poljska nasprotuje Severnemu toku 2, ker gre za varnostno vprašanje EU in Ukrajine. (Foto: epa)

Domen Mezeg