fbpx

Poljska je pripravljena plačati ZDA 2 milijardi dolarjev za njeno trajno vojaško prisotnost

Foto: epa

Poljska je pripravljena plačati ZDA do 2 milijardi dolarjev za namestitev stalne ameriške vojaške baze v državi. “Ta predlog poudarja potrebo po stalni oboroženi diviziji na Poljskem in zavezanost Poljske k zagotavljanju finančne podpore, ki bi lahko dosegla 1,5-2 milijarde dolarjev z vzpostavitvijo skupnih vojaških objektov,” navaja poljsko ministrstvo za obrambo v dokumentu.

Ministrstvo gre še korak dlje, saj poskuša pregovoriti ZDA, da bi se strinjale s pogoji, in dodaja, da je pripravljeno “deliti breme obrambnih izdatkov, zaradi česar bi bila odločitev stroškovno učinkovitejša za ameriško vlado in bi odpravila vse skrbi v teh negotovih proračunskih časih.” Poljska namreč že desetletja Ameriko prosi za podporo, vključno s četami in stalno vojaško bazo.

Pred obiskom Poljske leta 2014 je nekdanji predsednik Barack Obama sporočil, da bi ZDA porabile milijardo dolarjev za okrepitev svoje vojaške prisotnosti v vzhodni Evropi. Nekdanji poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski je takrat pozval ZDA, da vzpostavijo stalno vojaško prisotnost na Poljskem. “Prvič po drugi svetovni vojni je evropska država s silo prevzela pokrajino druge evropske države,” je dejal Sikorski za The New York Times. “Mi upamo, da ima Amerika načine, da nas pomiri, na katere niti nismo pomislili. Velike baze so v Veliki Britaniji, Španiji, na Portugalskem, v Grčiji in Italiji. Zakaj ne bi bile tudi tukaj?”

Poljski predsednik Andrzej Duda in Donald Trump (Foto: epa)

Kako bo na to reagirala Rusija?
Poljska je ena od držav članic zveze Nato, ki se je strinjala s pozivom predsednika Donalda Trumpa, da bi za vojaško obrambo namenili vsaj dva odstotka več od svojega BDP-ja. Poljska to počne že od leta 2015. Trump je to predlagal mesec dni preden so se članice Nata zbrale v Bruslju. Rusija, ki je partnerska država Nata, verjetno ne bo dobro sprejela poljske ponudbe Ameriki, kar bi lahko tudi otežilo odnos Poljske z drugimi državami članicami, kot sta Italija in Nemčija, saj sta obe izrazili željo, da bi imeli dober odnos z Moskvo. Poljska pa se verjetno boji, da bo Rusija še naprej vplivala in prevzela ukrajinski Krim – “akcijo”, ki jo je moskovski Kremelj začel pred štirimi leti med administracijo Obame, poroča The Daily Caller.

A. G.