Poljska je pripravljena plačati ZDA 2 milijardi dolarjev za njeno trajno vojaško prisotnost

Foto: epa

Poljska je pripravljena plačati ZDA do 2 milijardi dolarjev za namestitev stalne ameriške vojaške baze v državi. “Ta predlog poudarja potrebo po stalni oboroženi diviziji na Poljskem in zavezanost Poljske k zagotavljanju finančne podpore, ki bi lahko dosegla 1,5-2 milijarde dolarjev z vzpostavitvijo skupnih vojaških objektov,” navaja poljsko ministrstvo za obrambo v dokumentu.

Ministrstvo gre še korak dlje, saj poskuša pregovoriti ZDA, da bi se strinjale s pogoji, in dodaja, da je pripravljeno “deliti breme obrambnih izdatkov, zaradi česar bi bila odločitev stroškovno učinkovitejša za ameriško vlado in bi odpravila vse skrbi v teh negotovih proračunskih časih.” Poljska namreč že desetletja Ameriko prosi za podporo, vključno s četami in stalno vojaško bazo.

Pred obiskom Poljske leta 2014 je nekdanji predsednik Barack Obama sporočil, da bi ZDA porabile milijardo dolarjev za okrepitev svoje vojaške prisotnosti v vzhodni Evropi. Nekdanji poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski je takrat pozval ZDA, da vzpostavijo stalno vojaško prisotnost na Poljskem. “Prvič po drugi svetovni vojni je evropska država s silo prevzela pokrajino druge evropske države,” je dejal Sikorski za The New York Times. “Mi upamo, da ima Amerika načine, da nas pomiri, na katere niti nismo pomislili. Velike baze so v Veliki Britaniji, Španiji, na Portugalskem, v Grčiji in Italiji. Zakaj ne bi bile tudi tukaj?”

Poljski predsednik Andrzej Duda in Donald Trump (Foto: epa)

Kako bo na to reagirala Rusija?
Poljska je ena od držav članic zveze Nato, ki se je strinjala s pozivom predsednika Donalda Trumpa, da bi za vojaško obrambo namenili vsaj dva odstotka več od svojega BDP-ja. Poljska to počne že od leta 2015. Trump je to predlagal mesec dni preden so se članice Nata zbrale v Bruslju. Rusija, ki je partnerska država Nata, verjetno ne bo dobro sprejela poljske ponudbe Ameriki, kar bi lahko tudi otežilo odnos Poljske z drugimi državami članicami, kot sta Italija in Nemčija, saj sta obe izrazili željo, da bi imeli dober odnos z Moskvo. Poljska pa se verjetno boji, da bo Rusija še naprej vplivala in prevzela ukrajinski Krim – “akcijo”, ki jo je moskovski Kremelj začel pred štirimi leti med administracijo Obame, poroča The Daily Caller.

A. G.

 • soc

  Že jutri bo bebavi zunanji miister na odhodu pozval Rusijo, naj za 2 milijardi (rubljev…) vzpostavi trajno vojaško bazo na Počku. Klinc pa EU in NATO, Slovenija bo skrbela za svetovno ravnotežje, Putin je vendar tradicionalni KGB prijatelj naših udbašev na oblasti. Sistemski mediji bodo navdušeno podprli zgodovinsko odločitev SR Slovenije.

 • xtc

  Tole je huda klofuta Bruslu kot Kremlju.
  Dejstvo je ,da,se očitno Višegrajci obrambno organizirajo in tudi varnostno izven dosega Bruslja.
  Definitivno je jasno,da z EU vojsko in policijo o kateri sta sanjala Merckelca in macron in juncker ni nič,vsaj Višegarjci v njej verjetno ne bodo sodelovali-že vedo zakaj.

 • hle

  Poljaki se bolj kot Rusov še vedno bojijo Nemcev in tole je v bistvu njihov odgovor na ustanavljanje Evropske vojske ki bo če enkrat bo večinoma pod komando Nemcev

  • soc

   Večni murgelski nakladač, ne bi ti škodilo, da skočiš kdaj na Poljsko in si poskusiš najti sogovornike na to temo. Razen redkih starih komunistov (3-4 %?) ga ni Poljaka, ki bi raje gledal Ruse kot Nemce. Umor predsednika Lecha Kaczyńskega pri Smolensku 2010, potrpežljivo čakanje ruske armade na Visli 1944, da so Švabe uničili vstajo Armie Krajowe v Varšavi na drugi strani reke, Katinski gozd 1940, pa še marsikaj v bolj oddaljeni zgodovini stoji za poljskim neskritim sovraštvom do Rusov in Rusije. Do Nemcev so zgolj nezaupljivi.

   Kar verjemi, sem bil od 1995 dalje vsaj enkrat letno tam zgoraj (nazadnje lani ob prihodu vašega sovražnika št. 1, Trumpa) in govoril z veliko, veliko domorodci. Tudi o politiki, ne le o poslih.

   • hle

    Ti govoriš o sovraštvu jaz pa o strahu Rusi so grožnja onkraj meje z to bazo bi verjetno ubili dve muhi na en mah ampak treba se je vprašat kakšna bi bila cena za to

  • xtc

   Zmota OPoljaki se Rusov bolj bojijo,kot Nemcev-so pa definitivno zdali tako Rusom kot bruslju dvojac.Rusi so pobili več poljakov kot Nemci zato jih imajo v Želodcu.

 • DrainTheSwamp-še pomnite?

  khm khm…

 • Vince Blake

  Ampak zanimivo. V Angliji so zaprli Tommyja Robinsona, enega izmed redkih aktivistov, ki se bori proti islamizaciji Anglije, slovenski mediji pa niti besedice o tej zadevi. Niti Nova24 ne. Tule ste me pa rahlo razočarali.

  Ker kaj je namreč paradoks vsega tega? Tipa so zaprli, ko je v živo prenašal dogajanje pred sodiščem, ko so sodili nekim islamistom…in pazi zdaj, obsodili so ga brez procesa, brez odvetnika na 13 mesecev zapora v strogo varovanem zaporu, kjer so sami muslimani. Ziher bo preživel, ja.

  In še večji paradoks. Ta isti sodnik je prepovedal vsako poročanje medijev o tej zadevi. Jaz bi razumel, da se Angleški mediji držijo tega, ne razumem pa, zakaj se je nova24 usrala.

  Pa naj mi kdo še reče kaj čez Ruse….v tej tako opevani Z. demokraciji so obsodili človeka brez procesa in odvetnika, zapovedan je medijski molk, skratka človek je izginil brez sledu. Vas to na kaj spominja? Mogoče na doktrino človeka z imenom Josif, ta doktrina se pa začne z Stal……in konča na ….izem?

  Jebeš takšno Z. demokracijo. Hvala bogu, da imajo vsaj Američani 1st. amendment in lahko o tej zadevi, če že ne od drugega, vsaj od njih kaj izvem.