fbpx

Poljska kupuje za 414 milijonov dolarjev ameriških raketnih sistemov, da bi si zagotovila varnost

(vir: twitter)

Klic ameriškega državnega sekretarja Pompea h “krepitvi odpora” proti Rusiji je resoniral s poljsko vlado, ki je te dni podpisala 414 milijonov dolarjev vreden dogovor o nakupu ameriških raketnih sistemov HIMARIS.

Poljska se je za namene modernizacije svoje vojske obrnila na ZDA. Do sedaj so v Varšavi po poročanju RT že podpisali dogovor o nakupu več dronov, helikopterjev Black Hawk, kakor tudi zračnega obrambnega sistema Patriot, ki že sam po sebi stane 4,75 milijarde dolarjev. Poljska stroške modernizacije upravičuje z možnostjo “ruske agresije”.

Najnovejši raketni sistem M124 HIMARIS je zmožen izstrelitve tako raketne artilerije kot taktičnih balističnih raket z operativnim dosegom do 480 kilometrov. HIMARIS poleg ZDA trenutno uporabljajo tudi v Združenih arabskih emiratih, Jordaniji in Singapurju. V letu 2017 naj bi Američani sistem uporabili tudi v južni Siriji za zaščito vojaške baze Al Tanf.

Krepitev ameriške prisotnosti na Poljskem
Dogovor o nakupu raketnega sistema je bil sklenjen ravno v času, ko se pojavljajo govorice o krepitvi ameriške prisotnosti na Poljskem. Pentagon je v sredo potrdil, da med državama potekajo pogovori, a zaenkrat “dogovor še ni bil dosežen”.

(Vir: Twitter)

Lansko leto je namreč Poljska predlagala financiranje izgradnje stalne vojaške baze za Američane na Poljskem v vrednosti dveh milijard dolarjev, ki bi se imenovala Fort Trump.

Ivan Šokić