Poljska levica bi kriminalizirala molitev

Foto: Freepik

Poljski kolumnist Goran Andrijanić je opozoril na ogroženost verske svobode katoličanov na Poljskem, če bi na prihajajočih volitvah zmagala levoliberalna opozicija. Poslanka Levice Katarzina Kotula je namreč napovedala prepoved molitev pred bolnišnicami in klinikami za splav, če bi njena stranka prišla na oblast, piše RMX.

V Združenem kraljestvu so prepovedali molitve v bližini zgradb, kjer izvajajo splav. Gre za zelo kontroverzno odločitev, ki je še vedno predmet ostre razprave, bi pa enakemu sledila tudi opozicija na Poljskem, s svojo napovedjo na družbenih omrežjih je bila namreč jasna. Levičarji bi celo molitev kriminalizirali, kar predstavlja nevaren precendens za demokratično družbo.

Kontroverzna odločitev o prepovedi molitve pred klinikami za splav je predmet ostre razprave. V radiju 150 metrov okoli klinik za splav je prepovedano izražanje verskih čustev ali celo tiha molitev. Zaradi molitev na tem območju sta bili pridržani že dve osebi, dva človeka pa celo aretirana. Ne le da ogroža državljanske in verske svoboščine, s sprejetjem te odločitve je ogrožena celotna ideja o demokratični družbi. “Leve poslanke Katrzine Kotula pa takšni pomisleki ne motijo. Vse te dvome bi rešila na preprost način, s prepovedjo. In to bi storila v skladu s politično tradicijo svoje stranke – represijo katoličanov,” zatrjuje Andrijanić.

Očitno si levičarji tako predstavljajo Poljsko v prihodnosti, Poljsko, kjer bo molitev kriminalizirana in kazensko preganjana, hkrati pa bodo tudi v cerkvah molitvenike med molitvijo uzurpirali levičarski aktivisti. “Ti levičarji seveda ne bodo kaznovani za svoja dejanja — tako kot levičarski aktivisti v Poznanju niso bili kaznovani za motenje svete maše,” je ob tem spomnil Andrijanić.

Ana Horvat