Poljska LGBTQ skupnost vsem skupaj vošči: “Mavrične praznike!”

Datum:

Poljska LGBTQ skupnost si je privoščila še eno neslano šalo. Vsem katoličanom namreč vošči “Mavrične praznike”. V več deset mestih je razobesila panoje z že omenjenim napisom. S tem geslom se “mavrična skupnost” navezuje na prihajajoče božične praznike. 

“Mavrične praznike. Držimo skupaj!” je reklamno geslo, ki ga lahko opazimo v številnih poljskih mestih. Gre za kampanjo, ki jo je organiziralo združenje Ljubezen ne izključuje in katere namen je “podpora homoseksualcem”, vendar pa gre v resnici za novo provokacijo aktivistov gibanja LGBTQ. Transparenti in panoji v barvah mavrične gejevske zastave ne krasijo samo Varšave, Krakova ali Poznanja, ampak tudi Glivice, Radom, Rybnik in Lublin. Kampanja obenem še poziva k podpisu apela z naslovom “Želim boljšo Poljsko”, kjer so zapisane številne želje gibanja LGBTQ skupnosti. Peticija naj bi v bližnji prihodnosti prišla do politikov iz vrst današnje opozicije in jih spodbudila k ukrepanju za uresničevanje zahtev homoseksualcev, poroča Polonia Christiana

Kot pravijo avtorji kampanje in peticije, želijo okrepiti vse osebe LGBT+ skupnosti, za katere je bilo preteklo leto nočna mora, in pozvati k podpisu peticije za Poljsko, ki bo varna za vse ljudi. Kot še menijo, je življenje na Poljskem izziv, zlasti za mlajše pripadnike LGBT+ skupnosti. Obenem so še prepričani, da praznični čas zanje zelo pogosto ni razlog za veselje, ker prinaša možnost srečanja z neprijazno ali kar odkrito sovražno nastrojeno družino. Prav zato želijo spomniti, da so v tej situaciji skupaj, ker so le na takšen način lahko močni in močne. Kot še menijo avtorji kampanje in peticije, jim ni vseeno za varnost “družin”, ki jih ustanavljajo pari oseb enakega spola, hkrati pa pričakujejo še spoštovanje “pravic transspolnikov in transspolnic”. Kot so še prepričani, ne gre za manj pomembne teme, marveč važna vprašanja v številnih država EU. 

Poljska Skupnost LGBTQ vsem skupaj želi “Mavrične praznike! Držimo skupaj”. Na fotografiji pa je še dopisano: “V svet se odpravljamo z mavričnimi željami”. (Foto: Facebook)

Vendar pa to ni prva tovrstna provokacija na Poljskem v zadnjih mesecih. Nedavno so predstavniki LGBTQ skupnosti številne markantne kipe oziroma spomenike v Varšavi okrasili z mavričnimi zastavami. Žrtve so bile tako znani Kristusov spomenik kot tudi spomeniki številnih zgodovinskih osebnosti in celo slovita morska deklica, simbol Varšave. Spomenike so oskrunili v noči med 28. in 29. julijem in nekaterim celo prekrili usta z rutami s simbolom anarhije. Obenem so nekatere zidove po mestu tudi polepili s svojimi pamfleti na katerih so  provokativno izražali svojo agendo. Ob tej priložnosti pa se je oglasil tudi poljski premier Mateusz Mazowiecki, ki je ob oskrunjenem Kristusovem kipu opravil molitev, prižgal svečo in jasno dejal: “Na Poljskem ne bomo ponovili napak Zahoda. Vsi vidimo, kam pelje toleriranje barbarstva!”

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...