fbpx

Poljska napovedala vodenje male EU, v kateri bi lahko bila tudi Slovenija

Foto: iStock

Poljska premierka Beata Szydlo in vodja vladajoče stranke Pravo in pravičnost Jaroslaw Kaczynski sta po dveh letih mandata predstavila rezultate poljske vlade in programa “500 plus”. Za Poljsko varnost države in Evrope predstavlja prednostni cilj, zato je Kaczynski napovedal, da bo Poljska postala vodilna sila pri ustvarjanju nove skupine držav.

Poljski politik Jaroslaw Kaczynski novo zvezo držav vidi v povezovanju višegrajske skupine držav in skupine držav Tri morja, ki jo pomembno podpirajo tudi ZDA. “Naša cilj je ustvariti zvezo, ki bi ekonomsko in infrastrukturno povezala ta del Evrope, nato pa bi ustvarili politično entiteto, ki bi predstavljala ravnotežje celotnemu evropskemu sistemu,” je oznanil.

Vizija nove politične zveze predvideva povezovanje držav med Baltikom, Jadranskim in Črnim morjem. To pomeni, da bi se državam višegrajske skupine (Poljski, Češki, Slovaški in Madžarski) pridružile tudi države, povezane v skupino Tri morja, ki bi vključevale še Avstrijo, Slovenijo, Hrvaško, Romunijo, Bolgarijo, Litvo, Latvijo in Estonijo.

Nekaj o skupni zvezi držav in iniciativi je povedal vodja madžarske parlamentarne stranke Jobbik Gabor Vona, ki je nedavno predlagal ustanovitev posebnega parlamentarnega telesa, ki bi se ukvarjal predvsem z višegrajsko skupino. Pred dvema dnevoma je predlog potrdil tudi madžarski premier Viktor Orban, zato je velika verjetnost, da projekt v prihodnosti tudi zaživi.

Poljska ne pozna terorizma, gospodarstvo se krepi
Poleg političnega programa in povezovanja srednje Evrope je predsednica poljske vlade izpostavila uspeh na področju varnosti, še posebno v luči terorističnih napadov, ki jih Poljska pravzaprav ne pozna. Poljaki so namreč okrepili vojsko in policijo, poleg tega pa so se uprli sprejemu migrantov iz Sirije in drugih držav Bližnjega vzhoda in severne Afrike, ukrep pa se močno pozna pri krepitvi poljskega gospodarstva in višanju življenjskega standarda. Poljska premierka je še poudarila, da njena država pripada Evropski uniji, zato ne bodo zahtevali izstopa, vendar pa se bodo v institucijah EU še dalje borili za poljske interese. “Kristjani se v Evropi ne bi smeli počutiti neugodno in osramočeni, ker spoštujejo svojo vero in tradicijo,” je še povedala Beata Szydlo.

Beata Szydlo (foto: epa)

C. Š.