fbpx

Poljska potrdila pošiljanje tankov v Ukrajino, sledila je Velika Britanija, bo Nemčija popustila?

Foto: epa

Velika Britanija in Poljska sta potrdili, da nameravata v Ukrajino poslati sodobne težke tanke, s čimer izvajata pritisk na Nemčijo in druge vlade, naj jim sledijo. Poljska bo v okviru mednarodne koalicije v Ukrajino premestila četo tankov leopard, kar bi lahko pomenilo začetek pošiljanja glavnih bojnih tankov v Ukrajino iz ostalih evropskih držav. Načrt, ki ga je uradno razkril poljski predsednik Andrzej Duda na tristranskem srečanju v Lvovu, pomeni odločilno spremembo v kolektivnem razmišljanju Zahoda s ponudbo orožja. Ključnega pomena pa je tudi čas dostave, saj na dostavo računajo v prvem četrtletju leta.

Poljska namerava Ukrajini prispevati četo tankov kot del prizadevanj za oblikovanje mednarodne koalicije, ki podpira Kijev v vojni z Rusijo, je v sredo po poročanju tujih medijev dejal predsednik Andrzej Duda. Četa tankov leopard za Ukrajino bo premeščena v okviru mednarodne koalicije, zatrdil pa je, da se mora ruska vojna v Ukrajini končati, in dodal, da je to “eden največjih izzivov za ves svobodni svet“. Dobavo tankov je potrdila tudi Velika Britanija, enako ZDA, ki je v naslednjih tednih potrdila dobavo oklepnikov Bradley. Ključnega pomena pa je tudi čas dobave tankov, da bi se lahko v toplih pomladnih mesecih Ukrajina lahko uspešno obranila od ruske ofenzive.

Podrobnosti o času ali količinah niso bile takoj znane, vendar tuji mediji poročajo o 12 tankih leopard 2 s strani Varšave, kar pa je majhen odstotek od 242 enot, s katerimi upravlja, glede na podatke Mednarodnega inštituta za strateške študije (IISS). Evropa ima namreč arzenal več kot 2000 vozil, proizvedenih v Nemčiji, poleg Poljske pa so vozila na voljo tudi na Danskem, Finskem, Grčiji, Madžarskem in ostalih Evropskih državah. Odločitvi Poljske je sledila tudi Velika Britanija, ki se prav tako pripravlja na pošiljanje svojega Challengerja 2. To bi bil prvi sodoben zahodni tank, ki bi ga poslali v Ukrajino, vendar večina strokovnjakov pravi, da bi Ukrajini bolje služil Leopard 2.

Leopard 2 (foto: epa)

Poteze Londona in Varšave bodo povečale pritisk na Berlin, naj Kijevu zagotovi lastne tanke in izda zahtevano odobritev drugim vladam za ponovni izvoz vozil, izdelanih v Nemčiji. Ukrajina pravi, da potrebuje 300 zahodnih tankov, da bi lahko osvobodila svoje ozemlje izpod ruske okupacije. Ima lastno floto sovjetskih tankov, vključno s stotinami, ki so jih zajele ruske sile, in podarjenimi modeli T-72 iz Poljske in Češke. Toda rezervni deli in strelivo zanje so omejeni. Zahodni bojni tanki bi s svojim vrhunskim oklepom in ognjeno močjo Kijevu dali nove ofenzivne zmogljivosti.

Nemčija ne spreminja svojega stališča
ZDA, Nemčija in Francija so že v preteklem tednu izjavile, da nameravajo v Ukrajino poslati oklepna vozila prvič po ruski obsežni invaziji in medtem, ko so ZDA že napovedale novi paket 50-tih tankov Bradley, Nemčija še vedno okleva in kot kaže bo po poročanju Politica tako še naprej. Nemški kancler Olaf Scholz je namreč že dolgo časa zadržan glede pošiljanja vozil v Ukrajino in vztrajal, da Nemčija s takšnimi dobavami v to ne bo šla sama, kar je tudi pripeljalo do objave v tandemu z zavezo ZDA in Francijo. Kot kaže pa ga tudi odločitev Velike Britanije ne bo prepričala, saj je Scholzov tiskovni predstavnik v sredo dejal, da načrti Londona, da Ukrajini dobavi britanske tanke Challenger 2, ne bodo spremenili stališča nemške vlade, ki ne želi storiti naslednjega koraka, dokler ZDA Ukrajini ne dobavi tankov Abrams, glede katerih tudi ZDA okleva.

Scholz je dejal, da Berlin ne bo ukrepal sam, zato poskušajo njegovi zavezniki sestaviti koalicijo držav, ki so pripravljene poslati bojne tanke v Ukrajino (foto: epa)

Bidnova administracija namreč meni, da je rešitev pod vodstvom Evrope najboljša, zato glede Abramsov ni bilo napredka. Ministrstvo za obrambo po poročanju tujih medijev trdi, da okleva zaradi pomembnih izzivov pri vzdrževanju in vzdrževanju. Oddelek rezervoarjev lahko požre do 600 tisoč litrov goriva na dan in nekaj tehnologij rezervoarjev je odobrenih za izvoz. Ukrajina trdi, da Abramsov ne potrebuje veliko, po poročanju Politica so jih zahtevali le pet, vendar Pentagon tega ne odobrava.

Čas dobave tankov je ključnega pomena
Dobava glavnih bojnih tankov pa mora biti izvedena pravočasno, saj je čas ključnega pomena. Strokovnjaki ocenjujeo, da se mudi in da se mora dobava izvesti pred spomladjo, ko Ukrajina namerava izvesti spomladansko protiofenzivo za povrnitev ozemelj in pred novim srečanjem kontaktne skupine Ramstein Ukrajina 20. januarja, kjer bi se lahko zahodni voditelji dogovorili o premestitvi dodatnih Leopardov, morda skupaj z ZDA Oklepna zaščitna vozila Stryker.

Vojaške vaje z leopardom 2 (foto: epa)

Prevoz Leoparda prek skupne logistične oskrbovalne verige se zdi izvedljiv zaradi števila evropskih operaterjev, ki uporabljajo rezervoarje, vendar številne pomanjkljivosti vključujejo njihovo velikost, saj velja, da jih je relativno enostavno opaziti na daljavo, zahtevajo več goriva in potrebujejo posadko štirih, enega več kot T-72. Morda najbolj problematično od vsega je, da so s 55 in več metričnimi tonami pretežki, da bi varno prečkali številne ukrajinske mostove, piše Breaking Defense.

Ana Horvat