fbpx

Poljska pripravlja odziv na sprejeto resolucijo Evropskega parlamenta “LGTBIQ svobodno območje”: “To je trenutek, ko moramo reči stop!”

(Foto: epa)

V spodnjem domu poljskega parlamenta (Sejm) pripravljajo parlamentarno resolucijo, namenjeno mednarodni obrambi Poljske skupaj s tradicionalnimi poljskimi družinskimi vrednotami, je napovedal evropski poslanec iz poljskega gibanja za demokratizacijo Solidarnost Patryk Jaki. Ta bo odgovor na sprejeto resolucijo LGBTIQ v Evropskem parlamentu. Poljaki so prepričani, da EU želi z omenjenim sprejetjem, nastopiti zoper poljske in madžarske vrednote. V evropski resoluciji zatrjujejo, da se na Poljskem povečuje diskriminacija oseb LGBT, Poljaki pa njihove navedbe zavračajo in so prepričani, da jih EU sili v kršenje lastne ustave.

Poljska vlada pripravlja odziv na glasovanje v Evropskem parlamentu, da bi celotna Evropa postala “LGBTIQ svobodno območje”. Stranka, ki je nastala iz poljskega gibanja za demokratizacijo – Solidarnost tvori nepovezano desnico in kot trenutno vladajoča koalicija pripravlja parlamentarni odziv na glasovanje v Evropskem parlamentu. “Povedano naravnost, EU trenutno pravi tole: Ali boste prekršili poljsko ustavo ali pa vam bomo odvzeli sredstva. To je trenutek, v katerem moramo reči stop!,” se je ostro odzval evropski poslanec iz vrst Solidarnosti Patryk Jaki in napovedal projekt resolucije, ki bo namenjen zaščiti ugleda Poljske na mednarodni ravni.

Poljska resolucija je odgovor na nedavno resolucijo Evropskega parlamenta, ki je EU razglasil za “svobodno območje LGBTIQ”, pri tem so Poljaki prepričani, da gre za neposreden poskus ciljanja na Poljsko in Madžarsko. Po navedbah Evropskega parlamenta, je deklaracija ukrep proti več kot sto domnevnim “območjem brez LGBT” na Poljskem. V evropski resoluciji zatrjujejo, da se na Poljskem povečuje diskriminacija oseb LGBT, zato je evropski parlament pozval Evropsko komisijo, naj uporabi vsa orodja, ki so potrebna za preprečevanje kršitev pravic LGBT oseb.

Poljski evroposlanec iz vrst Solidarnosti Patryk Jaki (Foto: epa)

Evropski poslanec Jaki je poudaril, da resolucija temelji na napačni predpostavki o obstoju cone brez LGBT, ki pa po njegovih besedah ne obstajajo. Namesto tega obstajajo zakoni o družinskih pravicah, ki LGBT oseb niti ne omenjajo in so potrditev poljske družine v luči poljske ustave. 18. člen poljske ustave jasno določa: “Zakonska zveza, ki je skupnost moškega in ženske ter družina, materinstvo in starševstvo, je pod zaščito in skrbjo Republike Poljske.” Jaki je pojasnil, da je bila Poljska ena najbolj strpnih držav v zgodovini in da je treba poljsko državo braniti, ne glede na politično pripadnost državljana. “Poljski parlament ne sme biti pasiven in se mora odzvati. Ne more biti tako, da bi Poljsko nenehno žalili in se poljski poslanci pretvarjali, da se ni nič zgodilo,” je dejal.

Poslanec iz vrst Solidarnost Poljska Mariusz Gosek (Foto: Facebook)

Mariusz Gosek, drugi poslanec Solidarnostne Poljske, je izjavil, da resolucija, ki jo je sprejel Evropski parlament kaže, da so poljska identiteta in vrednote – vse, kar je vključeno v poljsko ustavo skupaj z zakonsko zvezo in družino – tarča bruseljske elite. Poudaril je, da resolucija, ki jo predlaga Solidarnost Poljska, poziva k zaščiti človekovih pravic in vrednot, ki jih krši resolucija Evropskega parlamenta. Solidarnost Poljska računa tudi na to, da bodo zakon podprli koalicijski partnerji Združene desnice – Zakon in pravičnost (PiS) in Stranka sporazum. V stranki upajo še, da jo bodo podprle tudi druge politične skupine. “Danes mora poljski parlament zagovarjati poljsko družino in tradicionalen zakon, zapisan v ustavi. Homoseksualni igralci v Evropskem parlamentu nimajo dovoljenja za vsiljevanje lažne pripovedi,” je dejal Gosek.

Sara Rančigaj