Poljska si želi izročitev 98-letnega vojnega zločinca Jaroslava Hunke

Formacija iz 2. svetovne vojne SS Galizien. Med pripadniki formacije je tudi vojni zločinec Jaroslav Hunka. (Foto: Wikimedijina zbirka)

V kanadskem parlamentu se je pred dnevi zgodil škandal. V prisotnosti kanadskega premierja Trudeauja in ukrajinskega premierja Zelenskega so odlikovali člana SS. 

V petek sta voditelja Kanade in Ukrajine Justin Trudeau in Volodimir Zelenski v kanadskem parlamentu v Ottawi odlikovala člana divizije SS Galizien. Gre za enoto, ki je bila odgovorna za pomor na tisoče Poljakov in Judov. Kot pravi poljska stran, ni soglasja za olepševanje zločincev, čeprav je Poljska najtesnejši ukrajinski zaveznik. Gre za formacijo iz 2. svetovne vojne. Poljski veleposlanik v Kanadi je za nastali škandal zahteval opravičilo. Na spornem dogodku je bil govorec predsednik spodnjega doma parlamenta Anthony Rota, poroča Polska Agencja Prasowa.

Na slovesnosti je bil prisoten tudi 98-letni Jaroslav Hunka, ki je bil član zločinske formacije in vse do današnjega dne prebiva v Kanadi. Formacijo so organizirali Nemci in je bila sestavljena iz ukrajinskih prostovoljcev. Rota je predstavil Hunka kot ukrajinsko-kanadskega veterana iz 2. svetovne vojne, ki se je proti Rusiji boril za ukrajinsko neodvisnost. Imenoval ga je za ukrajinskega in kanadskega junaka ter se mu zahvalil za njegovo delovanje. Zbrani so veterana pozdravili s stoječimi ovacijami. Trudeau in Rota sta se naknadno opravičila, poljska stran pa o Hunki že zbira informacije. Poljski minister za izobraževanje in znanost Przemysław Czarnek pa je sporočil, da si bodo prizadevali za izročitev Hunke Poljski.

Poljski minister za izobraževanje in znanost Przemysław Czarnek (Foto: Visehrad24)

Domen Mezeg