Poljska spreminja sodni sistem: Sodniki morajo biti ljudem enakopravni in ne nad njimi

Foto: iStock

Poljski parlament je z veliko večino potrdil spremembe zakona o sodnem senatu, ki imenuje sodnike in s tem prevetril sodni sistem na ravni celotne države. Poslanci iz vladajoče stranke so prepričani, da morajo biti sodniki enakopravni ostalim državljanom in odslej ne bodo več nad njimi in jih poniževali.

Spodnji del poljskega parlamenta je v petek z 237 glasovi proti 166 potrdil zakon o imenovanju članov v sodni svet. Nova zakonodaja tako omogoča zakonodajalcu, da izbere 15 od 25 članov sodnega sveta, po stari zakonodaji pa so vse člane izbrali sodniki izmed svojih vrst.

Foto: STA

Vladajoča stranka Pravo in pravičnost je prepričana, da bo nova zakonodaja naredila sodišča učinkovitejša in bolj odzivna na potrebe običajnih ljudi, poroča Breitbart. Eden od poljskih poslancev Wojciech Skurkiewicz je za medije dejal, da “morajo sodniki služiti ljudem, ne pa jih poniževati, kot je bila običajna praksa,” pri tem pa je dejal, da bodo sodniki zdaj ljudem enakopravni in odslej ne bodo več nad njimi.

C. Š.

 

 • xtc

  No kako se bo zadeva razpletala bo zanimivo videti.
  Treba je vedeti ,da mora biti sodna veja neodvisna in privržena pravu ne politiki,kot je to v Sloveniji.Seveda pa je treba paziti tudi na ugled sodnikov,kot morajo le ti sami.
  Seveda mora sodnik v razpravah biti nad strankama vendar pa v pravnih zadevah podvržen k pravni državi nikakor pa ne sme nastopati v vlogi “ubermenscha”.

 • Antonius

  Tudi nas še čaka, da bomo slovensko krivosodje prezračili na poljski način.
  Pri nas Kučanova kleptomanska politika nastavlja pokupljive tožilce in sodnike, ker jih potrebuje, sodniki jim pa naročeno vljudno vračajo, ker kleptomani imajo, da jih podkupujejo.
  Začaran krog. Ljudstvo že 25 let sanja tudi čez dan, izvoljeni kleptomanski politiki in podkupljivo krivosodje ima pa vsakokrat po odsanjani noči nov kleptomanski dan.

  • ahnenpass

   Bi moral enkrat videti kako se to dela v praksi.
   Državni tožilec vstane sredi razprave in z razširjenimi rokami prosi sodnico, naj takoj prekine vsak poskus pritiska na obravnavano osebo, kadar gre pa za nedolžnega reveža, bi ga tožilec verjetno najraje prebičal sredi razpravne dvorane. Proti nemočnim državljanom je vse dovoljeno in tudi moralno, sicer se ne bi znašli tam, verjetno. Mogoče ljudje ne razumejo, če napadajo javne uslužbence, napadajo državo, to se pa ne sme. Še več, če to vseeno poskušajo, je lahko vse kar rečejo uporabljeno proti njim, medtem ko je državno tožilstvo seveda dolžno braniti svojo stranko, tudi z vsemi sredstvi, ki jih ima država pač na voljo. Lahko recimo pokliče oboroženega varnostnika, če to ni dovolj, lahko odpelje stranko tudi policija, v skrajnem primeru, ima zadaj pa še celo armijo. Stranko brani brezplačni odvetnik, ki se mu niti na obravnave ne ljubi, če pa itak dobi plačano od države, še toliko manj, če jo ogroža oziroma iz nekih nekih iracionalnih osebnih vzgibov uspešno brani svojo stranko.
   Se tu zdi to sorazmerno in enakopravno, imajo v taki diktaturi nižji razredi državljanov sploh kakšne možnosti? Če jih imajo, verjetno oblast ne ve za njih, ker bi še te takoj zatrli.

 • totex39

  Dokler bo pri nas vladala komunistična miselnost in prevlada le teh ni nobene variante, da bi spremenili krivosodje, ki uničuje nedolžne ljudi in vse tiste, ki niso na njihovi strani.

 • Anton

  ma učinki kej slabi ne morjo bit kot je pri nas v Sloveniji, kvečjem bolje

  sarkazem press

  • Olga_10

   Komunajzli izgubljajo, zato pa taka ihta..

 • karpelec

  Forma mentis (stanje duha) se pri nas mora prevetrit v vseh vejah oblasti, od korenin do vrha, morda bomo potem lažje zadihali.

  • ahnenpass

   Dokler se bodo sodniki šolali v Zagrebu in Budimpešti, zagotovo ne bo drugačnega duha.

   • sodnikisozločinci

    Naše bi bilo treba poslati v Hudo jamo, v brezna v Kočevskem Rogu, … tam bi se zanesljivo navzeli drugačnega duha kot na pravni fakulteti, najsi bo v Zagrebu, Budimpešti ali Ljubljani.

  • Janko Gedlička

   Mislim, da ste pozabili navesti tudi prevetritev stanja duha pri volivcih.

 • Božobožo

  Najprej bo ok, ko pa bo prišla levica na oblast in bo postavila svoje sodnike bojo pa vsi v zrak skakali.

 • ahnenpass

  Z drugimi besedami, niti od ljudstva neposredno izvoljeni predsednik ne bo mogel več zamajati nedotakljivega in neomejenega inštituta oblasti. Vsi smo enaki, vendar če ubiješ enega človeka, je to zločin, če jih pomoriš na tisoče, pa zgolj statistika.
  Takega komunizma kot ga ima danes Poljska, ne pozna niti severna Koreja.

  • zokispoki

   No, no, to pa ne bo drzalo. Moras malo globje poznati njihovo zgodovino, da bos razumel, kaj se dogaja. Tam pa je ta proces izgona rdece zvezde nepovraten. Imajo dosti bolj poslihtano v glavah kot pri nas. Zato pa taka panika. Super v redu so se porihtal ! Mi lahko o temu samo sanjamo.

 • Darko Bukovec

  GOSPOD SODNIK, VI STE ŠTUDIRALI PRAVO…A SODITE KRIVO !!!

 • Morala

  Bravo Poljaki!!!

 • TOML

  Naše klošarske socialistične sodniške opice, ki so še iz režima Jugetuge
  je potrebno najprej lustrirat, nato pa obtožit in rdeča goveda pozapret.
  Slovenci to je prioriteta, da se lahko iz politike znebimo socialistične lopovske navlake
  in raznih Zoki Fuku.

 • SALZ

  Pri nas od vseh sodnikov ki jih imamo ne najdete več 20%poštenih

 • sprehajalec

  #Poslanci iz vladajoče stranke so prepričani, da morajo biti
  sodniki enakopravni ostalim državljanom in odslej ne bodo več nad njimi
  in jih poniževali.#

  To je seveda za naše obstoječe pojmovanje “sodstva v službi ljudstva”, korak nazaj in vrnitev k buržoazno meščanskim silam kontrarevolucije.

  Samo ljudsko sodstvo današnjega tipa v Sloveniji, kot dediča ljudskih tožilcev v gozdovih v času vojnih let in po vojni v obračunu z notranjim sovražnikom, je tisti korak naprej v razvoju sodstva v službi ljudstva in ljudske pravice…

  • Janko Gedlička

   Toliko, da se ne razlega tudi: “Za domovino s titom naprej.”

 • Janko Gedlička

  Na Poljskem odstranjujejo vpliv cementnih ostankov starega režima, pri nas pa na njegovem trdnem temelju gradimo naprej.

 • cosmosjasnovidec

  In kaj na to pravi naše skorumpirano podkupljivo ter lopovsko sodstvo?

 • sodnikisozločinci

  Ma kaj reformirat, samo postrelite bando koruptivno, Poljaki!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!