Poljska zaostruje spor z EU?

Foto: epa

Poljska vlada je poslala odgovor z obrazložitvijo na dve pismi, ki ju je v Varšavo decembra poslal podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans in v katerih je izrazil zaskrbljenost zaradi ukrepov nove desne vlade. Medtem sta poljska javni radio in televizija dobila nova šefa, madžarski premier Viktor Orban pa se je postavil v bran Varšavi.

Med (za Bruselj) spornimi ukrepi nove poljske vlade so predvsem nedavne zakonodajne spremembe, ki zadevajo poljsko ustavno sodišče, in pa nova medijska zakonodaja, ki jo je poljski predsednik Andrzej Duda podpisal ta četrtek. Evropska komisija bo o tem razpravljala na kolegiju prihodnjo sredo, poleg tega se bo na obisku v Bruslju 18. januarja mudil Duda.

Iz Bruslja so v minulih dneh prihajale izjave o tem, da bi lahko proti Poljski sprožili še nikoli doslej uporabljen t. i. evropski mehanizem za varstvo pravne države, ki ga je EU uvedla leta 2014. Članice EU, ki bi sistematično kršile skupne vrednote – s čimer bi bila ogrožena varnost pravne države – bi lahko v skrajnem primeru doletel odvzem glasovalnih pravic.

Jean-Claude Juncker: Ne dramatizirajmo!
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v četrtek posvaril pred pretiranim dramatiziranjem tega vprašanja. Poudaril je, da EU ne napada Poljske zaradi spornih sprememb v pravosodju in medijih. “Ne dramatizirajmo pretirano. To je pomembno vprašanje, vendar želimo prijateljske in dobre odnose s Poljsko,” je izpostavil.

A poljska vlada s svojimi potezami postavlja Bruselj v težek položaj, ocenjuje EU observer.

Morda je Varšavi dala dodaten pogum petkova izjava, prav tako desno usmerjenega madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki se je sam že tudi večkrat znašel v sporu z Brusljem. Orban je namreč jasno napovedal, da bo blokiral kakršne koli morebitne sankcije EU proti Poljski. “Pozivam k več spoštovanja do Poljakov, saj si ga zaslužijo,” je še dejal.

V. V., STA