fbpx

Poljska zaradi nedavnih terorističnih napadov ne bo več sprejemala muslimanskih migrantov

Protesti proti sprejemanju migrantov na Poljskem. (Foto: epa).

Vodja poljskega urada za nacionalno varnost je sporočil, da Poljska po zadnjih terorističnih napadih, ki so pretresli Evropo, ne bo več sprejemala muslimanskih migrantov. Pri tem je dodal, da neintegrirane muslimanske skupnosti predstavljajo teroristično grožnjo. Do odločitve je prišlo zaradi nedavnih terorističnih napadov v Barceloni in Cambrilsu. “Nedavni napadi so nas prepričali, da obstaja naravna baza za teroriste, kjer živi večje število neintegriranih muslimanov,” je povedal za avstrijski časnik Kronen Zeitung. Dodal je, da obstajajo dokazi o potencialnem novem valu migrantov na Poljsko.

Komentarji pravzaprav izražajo splošno mnenje Višegrajske skupine, ki jo sestavljajo vzhodnoevropske države Madžarska, Poljska, Slovaška in Češka, ki prav tako zavračajo evropski načrt o prerazporeditvi migrantov. Že lani je podobno mnenje izrazila poljska predsednica vlade Beata Szydło, ko je dejala, da ne vidi možnosti za prihod migrantov na Poljsko.

Foto: iStock

Večina strokovnjakov vidi razlog za zavrnitev množičnega sprejema migrantov v multikulturalizmu, ki je pogosto razumljen kot korak nazaj v preteklost. Madžarski predsednik Viktor Orban pa je siljenje v množično migracijo in multikulturalizem imenoval kar za “sovjetizacijo” Evrope. “Madžari hočemo ostati evropski narod, ne etnična manjšina znotraj Evrope.”

U. V.