fbpx

Poljska zavrnila izročitev Polanskega ZDA

(Foto: STA)

Sodišče v Krakovu je na današnjem sojenju zavrnilo izročitev režiserja, igralca in scenarista Romana Polanskega ZDA zaradi spolnega odnosa z mladoletnico leta 1977. Polanski, ki živi v Franciji, in se trenutno nahaja na Poljskem zaradi filmskega projekta, je že prej izjavil, da izgona ne pričakuje.

Poljsko sodišče je odločilo, da je izročitev poljsko-francoskega državljana Polanskega ZDA nelegitimna. Po besedah Polanskega je sodišče izročitev zavrnilo na podlagi sporazuma, ki ga je režiser konec 70. let minulega stoletja dosegel z ameriškim tožilstvom.

Polanski se sojenja ni udeležil, izjavo naj bi podal danes
Obramba je spomnila, da se je Polanski svojega dela sporazuma držal in odslužil tudi prostovoljno zaporno kazen. To je sodniku zadostovalo, da je zahtevo po izročilu ZDA zavrnil. Na odločitev sodišča se je mogoče pritožiti. Polanski se sojenja ni udeležil, izjavo o zadevi pa naj bi podal še danes.

Polanski je odraščal na Poljskem in je tam tudi začel svojo filmsko pot. Velja za enega največjih še živečih poljskih ustvarjalcev. Zaradi odnosa z mladoletnico leta 1977 ga preganjajo že več desetletij. Leta 2009 so ga na podlagi ameriške tiralice aretirali na züriškem letališču. Po desetih mesecih, ki jih je deloma preživel v hišnem priporu v svoji hiši na obrobju Gstaada, so julija 2010 švicarske oblasti zavrnile njegovo izročitev ZDA in ga izpustile na prostost.

V priporu je Polanski dokončal film Pisatelj v senci, ki je leta 2010 prejel srebrnega medveda mednarodnega filmskega festivala v Berlinu. Med zadnjimi filmi Polanskega je Masaker (2011), v katerem so nastopili Jodie Foster, Kate Winslet in Christopha Waltz. Leta 2013 mu je sledil celovečerec Venera v krznu, ki je navdahnjen po romanu Leopolda von Sacher-Masocha.

Polanski izgona ne pričakuje
Na sodišču v Krakovu se je Polanski nazadnje zglasil februarja. Njegov odvetnik je tedaj povedal, da si želi režiser razčistiti svoj status pred snemanjem novega filma na Poljskem. Polanski je ob sojenju izjavil, da ne pričakuje izgona. Na Poljskem so mnogi menili, da bo oblast nasprotovala izročitvi Polanskega.

Polanski naj bi na Poljskem načrtoval snemanje vohunskega trilerja, ki temelji na primeru častnika Alfreda Dreyfusa, francoskega Juda, ki so ga proti koncu 19. stoletja po krivem obtožili izdaje.

J. F., STA