Poljske volitve: vodi konservativec Kaczyński, za njim liberalec Tusk

Foto: epa

V začetni fazi uradne kampanje pred parlamentarnimi volitvami na Poljskem 15. oktobra je Pravo in pravičnost (PiS) tista, ki določa teme in ton razprave, je dejal evropski poslanec vladajoče stranke PiS Ryszard Czarnecki.

“Sem zagovornik starega reka: Ne štej piščancev, preden se izležejo, zato bom delovanje vladajoče stranke ocenjeval po volitvah. Vendar pa je že zdaj mogoče reči, da je stranka Zakon in pravičnost tista, ki določa agendo v tej kampanji,” je dejal evropski poslanec.

Dejal je, da se zdi, da opozicija pleše na katero koli melodijo, ki jo igra PiS.

Tako je bilo s serijo referendumskih vprašanj, ki so se “lansirala” iz dneva v dan po scenariju, ki ga je narekoval Jarosław Kaczyński. Tako je tudi danes, saj opoziciji dan za dnem ne preostane drugega, kot da se odziva na predloge bodisi o izboljšanju bivalnih razmer za stanovalce blokov bodisi o prehranskih razmerah v bolnišnicah.

Jaroslaw Kacinski z Viktorjem Orbanom (Foto: epa)

To, kar ponuja PiS, je postalo referenčna točka, in četudi opozicija to bolj ali manj modro kritizira, vlada še vedno kroji narativ.

Razklana opozicija ne zmore predstaviti lastne vizije. Poleg tega se distancirajo od različnih opozicijskih kandidatov na volitvah za Sejm (spodnji dom) in Senat Republike Poljske. Seveda je Czarnecki dejal, da ni prostora za samozadovoljstvo in da mora PiS še naprej trdo delati in odstraniti vsakršen občutek “zmagoslavja” iz svojih misli.

Po besedah evropskega poslanca pa ostaja dejstvo, da je dirigent te kampanje vodja PiS, ne pa opozicijski voditelj Donald Tusk. Glede na agregator poljskih javnomnenjskih raziskav Politico Europe je Zakon in pravičnost ostala največja stranka s povprečno 36-odstotno podporo, a se je tudi delež državljanske platforme povečal s 27 % v začetku maja na 31 % julija. Potrebno pa je dodati, da je tudi državljanska platforma desnosredinska stranka.

I. K.