fbpx

Poljski dan neodvisnosti: Največji evropski shod, zmagala sta domoljubje in vera v Boga

Vam tile izgledajo kot fašisti ali neonacisti? (Foto: Twitter)

Včeraj so Poljaki praznovali dan neodvisnosti, na shodu, ki je potekal v prestolnici Varšava, pa naj bi se jim pridružili tudi nekateri drugi narodi. Ti so jim želeli izkazati podporo in se še enkrat upreti zgodovinskim nacističnim in komunističnim pobojem. Nezaupanje se v poljskih odnosih z Nemčijo in Rusijo kaže še danes, rane pa še zdaleč niso zaceljene.

Več deset tisoč domoljubov se je včeraj zbralo v poljski prestolnici. Šlo je za največji evropski shod, na katerem so se poklonili poljskemu dnevu neodvisnosti, čeprav so vsi osrednji mediji poročali, da gre za shod fašistov in neonacistov. Slogan letošnje prireditve v Varšavi je bil: “Želimo si boga“. To so tri besede iz poljske religiozne pesmi, ki jo je julija ob svojem obisku v Varšavi recitiral tudi predsednik ZDA Donald Trump, ki je Poljsko pohvalil in dejal, da je obranila države zahodne civilizacije.

Poljaki so bili eden izmed najbolj zatiranih narodov, razdeljeni med nacizem in komunizem. Opustošena in porušena mesta, sestradani ljudje brez strehe nad glavo, posilstva in umori so doleteli razmesarjeno državo, zato ne čudi, da stare rane, od nastanka katerih je minilo več kot 70 let, še zdaleč niso zaceljene.

https://twitter.com/olgalengyel/status/929372543626235905?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fvoiceofeurope.com%2F2017%2F11%2Fpolands-march-independence-great-success%2F

https://twitter.com/JackPosobiec/status/929425510601510912?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fvoiceofeurope.com%2F2017%2F11%2Fpolands-march-independence-great-success%2F

V 20. stoletju so Poljaki utrpeli številne grozote in na milijone žrtev
S poljskimi zastavami se je na deset tisoče Poljakov podalo na ulice glavnega mesta Varšava in drugih večjih mest po vsej državi in obeležilo 99. obletnico razglasitve neodvisne države. 11. novembra 1918 je bilo podpisano premirje, ki je pomenilo konec krvave prve svetovne vojne in hkrati razpad štirih velikih cesarstev. Józef Piłsudski, voditelj Poljske, katere ozemlje je bilo razkosano med več držav, je 11. novembra prevzel oblast nad poljsko vojsko in razglasil neodvisnost. A novonastala država, znana pod imenom Druga poljska republika, se je kmalu znašla med dvema totalitarnima režimoma 20. stoletja, nacizmom in komunizmom, in tako obstajala zgolj do 28. septembra 1939, ko sta si jo razdelili Nemčija in Sovjetska zveza. V času druge svetovne vojne je Poljska izgubila največji delež prebivalstva, kar 6 milijonov, in utrpela številne grozote, kot je pokol v Katinskem gozdu. Po vojni je država prešla v okvir držav vzhodnega bloka, v roke komunistov, leta 1948 je bila oblikovan sistem po vzoru stalinističnega, ki je prinesel novo obdobje totalitarne vladavine. Letošnjega shoda se je na povabilo poljskega predsednika udeležil tudi Donald Tusk, predsednik Evropskega sveta.

A. L.