Poljski general: Poljska mora pomagati pri morebitni beloruski vstaji proti Lukašenku

Poljski tank nemške izdelave Leopard 2 (Foto: wikimedia commons)

V Belorusiji lahko kmalu izbruhne vstaja proti predsedniku Aleksandru Lukašenku in Poljska bi morala biti pripravljena podpreti tiste, ki so pripravljeni izvesti operacije proti beloruskemu diktatorju, je dejal poljski general Waldemar Skrzypczak.

“Če bo ukrajinska protiofenziva uspešna, tisti oboroženi Belorusi, ki so del vojaškega potenciala ukrajinske vojske, ne bodo odložili orožja,” je dejal za oddajo “Gość Wydarzeń” na Polsat News. “Šli bodo v Belorusijo. Upam, da bo to izzvalo vstajo v Belorusiji, česar se Lukašenko boji,” je dodal.

Po mnenju nekdanjega načelnika generalštaba poljske vojske mora biti Poljska pripravljena pomagati pri kakršnem koli uporu proti Lukašenkovemu režimu. “Imamo razloge, da jim pomagamo, tako kot pomagamo Ukrajincem,” je dejal.

General, ki ni aktiven, a ga zaradi statusa rezervista lahko vpokličejo v službo, je napovedal, da bo belorusko ljudstvo podprlo upor in se navdušeno uprlo Lukašenku, saj ta nima več vojaškega potenciala, da bi preprečil takšno vstajo. “Rusija mu ne bo veliko pomagala, ker bo imela svoje težave,” je dodal. Če do vstaje pride, bo po generalovih besedah prišlo do eksodusa Belorusov proti Poljski in Poljska mora biti na to pripravljena.

Ofenziva na ruskem teritoriju signal, ki se lahko razširi

General Skrzypczak je komentiral tudi nedavne dogodke v regiji Belgorod, kjer so ruski plačanci, ki se borijo na strani Ukrajine, izvedli diverzantsko operacijo. Po besedah Skrzypczaka ti ukrepi nimajo strateškega pomena, ampak služijo drugemu namenu.

“Gre za dejanja Rusov, ki so nasprotniki Putinovega režima in Putina samega. Njihova naloga je destabilizirati rusko upravo v tej regiji,” je dejal. To kaže, da se vsi Rusi ne strinjajo s Putinovo politiko. Čas je, da ruski ljudje vsaj delno prekličejo svojo poslušnost Putinu.

“Ne bi ga povezoval s pričakovano ukrajinsko protiofenzivo, vendar v teh akcijah vidim signal, za katerega upam, da se bo razširil širše,” je zaključil. General je priznal, da se bodo podobni ukrepi kmalu lahko zgodili tudi na ozemlju Belorusije.

Andrej Žitnik