fbpx

Poljski poslanec sporoča: Poljska se ne bo več uklanjala Bruslju!

Poljska: protesti pred ustavnim sodiščem zaradi pravosodnih reform. (Foto: epa).

V ognjevitem intervjuju za francosko televizijo France24 je poljski poslanec in član vladajoče stranke Zakon in pravičnost Dominik Tarczynski posvaril Evropsko unijo, da je Poljska enakopravna evropska partnerka in zahteval spoštovanje. Poljska je bila dežela številnih evropskih vplivov, a taka Poljska ne obstaja več. “Hočemo močno, ponosno Poljsko!” je dejal.

Hitro rastoče gospodarstvo v državi pomeni, da se tej vzhodnoevropski državi ni več treba uklanjati zahtevam Bruslja. “Na Poljskem imamo najnižjo stopnjo nezaposlenosti v 26. letih. Imamo rast, ki je v novodobni poljski zgodovini še nismo videli, to so uradni podatki,” je še povedal.

Intervju je potekal v luči protestov in demonstracij, ki so zajele poljske ulice zaradi nove pravosodne reforme, glede katere se že dolgo krešejo mnenja med Evropsko unijo in Poljsko. V Bruslju menijo, da predlagane reforme predstavljajo grožnjo pravnemu sistemu in demokraciji, na kar so opozorili tudi v uradnem priporočilu.

Poljska vlada ima zdaj mesec dni časa, da se odzove. V primeru, da bo Poljska sprejela ukrepe za odpoklic ali prisilno upokojitev sodnikov vrhovnega sodišča, pa je Bruselj že napovedal sprožitev 7. člena, ki pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic. “Ne bomo dovolili, da nas evropski uradniki izsiljujejo,” pa se je na to napoved odzvala uradna Varšava.

U. V.