Poljski premier Morawiecki: Sankcije so edini jezik, ki ga Putin razume

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki. (Foto: epa)

Ruska odločitev o priznanju samooklicanih “republik” pomeni zavračanje dialoga, je prepričan poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki. Gre tudi za hudo kršitev mednarodnega prava in za dejanje agresije, usmerjeno proti Ukrajini. Mimogrede: Conflict News poroča, da sta v včerajšnjih bitkah na ukrajinskem vzhodu umrla dva ukrajinska vojaka, 12 je bilo ranjenih.  

Ob tem je premier Mateusz Morawiecki pozval tudi k izrednemu zasedanju Evropskega sveta in uvedbi takojšnjih sankcij proti Rusiji. Kot je znano, je ruski predsednik Vladimir Putin v ponedeljek zvečer podpisal dekret oziroma uradno listino o priznanju dveh separatističnih republik v vzhodni Ukrajini, poroča Polonia Christiana.

Svojo odločitev je Putin označil za nujno. Kot je sporočil poljski obrambni minister Mariusz Błaszczak, so ruske čete že vstopile na ozemlje obeh republik, s tem pa de facto kršile ozemeljsko celovitost Ukrajine. Premier Morawiecki je Putinovo izjavo komentiral že kmalu po njegovem govoru. Prepričan je, da odločitev glede priznanja samooklicanih “republik” pomeni dokončno zavrnitev dialoga. 

Ruski predsednik Vladimir Putin podpisuje dekret o priznanju Luganske in Donetske ljudske republike. (Foto: epa)

Ravno tako pomeni eklatantno kršitev mednarodnega prava. Gre za agresivno dejanje proti Ukrajini, na katerega je potrebno odločno odgovoriti – s takojšnjimi sankcijami. Prepričan je, da je to edini jezik, ki ga Putin razume. Ob tem je pozval k izrednemu zasedanju Evropskega sveta glede te izjave.

Zastavi samooklicane Luganske in Donetske ljudske republike (Foto: epa)

Domen Mezeg