Umirajo ženske in otroci; Natova mirovna misija v Ukrajini je nujna!

Vodja poljske vladajoče stranke Pravo in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski (levo) in poljski premier Mateusz Morawiecki (desno) (foto: epa)

Zaveznice v Natu so v sredo zavrnile podporo poljskemu pozivu zavezništvu k pošiljanju oborožene mirovne misije v Ukrajino, a so obljubile, da bodo kljub grožnjam iz Moskve še naprej dobavljale orožje. Kljub zavrnitvi pa je poljski premier zdaj dodal svoj glas v obrambo predloga.

Poljski podpredsednik Jaroslaw Kaczynski je med obiskom v Kijevu v torek predlagal napotitev mirovnih sil v Ukrajino za zagotavljanje humanitarne pomoči, vendar so bili glede ideje obrambni ministri Nata previdni. “Bojim se, da smo še v zgodnji fazi, da bi o tem govorili,” je dejala nizozemska obrambna ministrica Kajsa Ollongren in dodala, da morajo najprej doseči premirje.

Ukrajina ima pravico do mirovne misije
Kljub opozorilom, da bi Nato v Ukrajini lahko sprožil konflikt z Rusijo in potencialno celo vodil v tretjo svetovno vojno, pa poljski premier Mateusz Morawiecki pravi, da še vedno obstaja veliko razlogov za podporo takšne poteze. Kot argument je navedel, da gre za situacijo, v kateri umirajo ženske in otroci in se ubijajo civilisti, zato ima po njegovem mnenju Ukrajina pravico povabiti Natove in druge zavezniške enote, saj bi s takšno mirovno misijo poskrbela za mir v vsaj nekaterih regijah, je pojasnil Morawiecki v intervjuju za TVP, poljsko javno radiotelevizijo.

O ideji je razpravljalo več voditeljev
Estonski obrambni minister Kalle Laanet je dejal, da je predlagana mirovna misija ena od možnosti, da pa morajo preučiti še ostale, saj se zavedajo, da bo za napotitev potrebna podpora Varnostnega sveta Združenih narodov, kjer ima Rusija veto. Nato je zavrnil prošnje Ukrajine za posredovanje v konfliktu, vključno z uvedbo območja prepovedi letenja, da bi pomagal ustaviti ruska bombardiranja, saj menijo, da bi se vojna v Ukrajini lahko prelila v jedrsko vojno. Morawiecki je povedal, da so se o ideji mirovne misije posvetovali s poljskimi zavezniki in bo predstavljena na prihajajočem vrhu Nata. Morawiecki je tudi pozval francoskega predsednika Emmanuela Macrona, britanskega premierja Borisa Johnsona in nemškega kanclerja Olafa Scholza, naj obiščejo Kijev in pokažejo svojo podporo Ukrajini.

Poljski premier je pri tem izrazil tudi zadovoljstvo nad uvedbo dodatnih sankcij proti Rusiji, vendar je opozoril, da je ključna težava opuščanje ruskih virov, saj se zaveda odvisnosti nekaterih zahodnih držav od Putina in negativnega vpliva sankcij na gospodarstvo določenih držav.

Tanja Brkić