fbpx

Poljsko ustavno sodišče razrešilo spornega varuha človekovih pravic “s pretečenim rokom”

Poljski varuh človekovih pravic Adam Bodnar, ki mu je že potekel mandat in ga je Ustavno sodišče naknadno odstavilo. Nedavno je zadržal prodajo največje medijske skupine v državi Polska Press državnemu energetskemu gigantu PKN Orlen. Polska Press je doslej sicer služila nemški propagandi. (Foto: epa)

5. marca so poljska sodišča dovolila lokalnemu državnemu energetskemu velikanu PKN Orlen nakup skupine Polska Press, ki je največja medijska skupina v državi in je pred tem pripadala nemškemu holdingu Verlagsgruppe Passau – vse do marca letos, ko jo je odkupil PKN Orlen. Vendar pa se je LGBT aktivist, lokalni varuh človekovih pravic “s pretečenim rokom” in izobraženec srednjeevropske univerze Georgea Sorosa v Budimpešti – Adam Bodnar potrudil, da bi bil začasno zadržan interes poljskega naroda in omogočeno nadaljevanje propagande nemške liberalne mašinerije. Bodnarju pa je lani potekel mandat Varuha človekovih pravic, zato ga je Ustavno sodišče uradno razrešilo in podalo trimesečni rok za izbiro novega varuha človekovih pravic. 

Nakup s strani PKN Orlen je bil potrjen tudi s strani Urada za konkurenco in varstvo potrošnikov, ki je namenjen boju proti monopolu na trgu medijskih storitev. Vendar pa je v začetku tega tedna prišlo do neljubih zapletov. Poljski Urad varuha človekovih pravic oziroma komisarja za človekove pravice, ki ga je doslej vodil Adam Bodnar, je nenadoma sporočil, da je Varšavsko okrajno sodišče obravnavalo predlog njegovega urada proti nakupu in začasno zaustavilo prevzem medijske skupine, poroča Remix News.

Vendar pa ima PKN Orlen več možnosti, za dokončni prevzem medijske skupine. A tudi če se izkaže, da je bila zaustavitev nakupa zgolj začasna, bo predstavljala oviro vladnim prizadevanjem, da bi se zagotovilo večji delež poljskega državnega lastništva v lokalnem medijskem prostoru oziroma tisku. Vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS), sicer že leta izpostavlja problematičnost tega, da je lokalni tisk v tujih, zlasti nemških rokah, medtem ko po drugi strani, nemški zakoni močno omejujejo tuje lastništvo svojega lastnega tiska.

Poljsko Ustavno sodišče, je razrešilo Varuha človekovih pravic, Adama Bodnarja, ki je zadržal prevzem, doslej nemških medijev skupine Polska Press s strani poljskega energetskega velikana PKN Orlen. (Foto: Polonia Christiana)

Specialist za področje ekonomskega prava Radosław L. Kwaśnicki pa je ob tem izrazil prepričanje, da sodba sodišča, ki zavira nakup Polska Press s strani Orlena, ne omejuje lastniških pravic Orlena v prevzeti družbi. Ob tem pa je potrebno poudariti, da se je Bodnarjev petletni mandat iztekel septembra lani, kar odpira vprašanje, ali ima sploh legitimnost, za izvajanje tovrstnih potez. Polonia Christiana pa je sporočila, da je Ustavno sodišče odločilo, da sporni varuh človekovih pravic Bodnar ni upravičen do opravljanja svoje funkcije in dalo tri mesece časa za izbiro novega. Sodišče je podalo svojo odločitev danes zjutraj. Bodnar je doslej vršil svojo nekdanjo vlogo, ker parlament v tem času še ni uspel izbrati njegovega naslednika. 

Poljsko ustavno sodišče je uradno razrešilo Varuha človekovih pravic Bodnarja, ki mu je lani potekel mandat in dalo tri mesece časa za izbiro novega varuha človekovih pravic. (Foto: Poljsko ustavno sodišče)

Skupina Polska Press. (Foto: polskapress)

Domen Mezeg