fbpx

Pomembna odločitev ameriškega vrhovnega sodišča: Država mora financirati tudi verske šole!

Katoliška šola. (Foto: epa)

Ameriško vrhovno sodišče je s šestimi konservativnimi glasovi proti trem liberalnim razveljavilo zakon zvezne države Maine, ki je staršem zagotavljal pomoč za šolanje otrok v javnih in zasebnih šolah, razen v verskih. Večina sodnikov je menila, da gre za kršitev ustave, ki zagotavlja verske svoboščine.

Maine je sprejel zakon, ki staršem daje finančno pomoč v obliki tako imenovanih vavčerjev, s katerimi lahko otroke pošiljajo v šole, vendar pa takih vavčerjev ne smejo uporabiti za verske šole. Za večino sodnikov je to jasna kršitev ustave, za manjšino sodnikov pa le ločitev države od cerkve.

Vrhovno sodišče mora glede verskih pravic in svoboščin sicer objaviti še odločitev o trenerju ameriškega nogometa na srednji šoli v državi Washington, ki je ostal brez službe, ker je molil sredi igrišča ob zaključkih tekem. Trener trdi, da gre za vprašanje svobode veroizpovedi, šolsko okrožje pa mu očita, da je v to silil tudi druge. Glede na sestavo vrhovnega sodišča skoraj ni dvoma, da bo zmagal trener.

V pričakovanju pomembnih odločitev
V ZDA pa najbolj nestrpno pričakujejo odločitev glede pravice do splava v primeru zakona države Mississippi, ki prepoveduje splav po 15. tednu nosečnosti. Bilten Politico je poročal, da se je pet konservativnih sodnikov odločilo, da bo zakon potrdilo ter razveljavilo pol stoletja staro odločitev v primeru Roe proti Wade, ki je Američankam po vsem ozemlju ZDA zagotovila pravico do splava. V tem primeru bo vprašanje splava znova v pristojnosti posameznih zveznih držav.

Odmevali bosta tudi odločitvi glede podnebnih sprememb in orožja. Sodišče bo odločalo o tem, ali ima zvezna Agencija za zaščito okolja (EPA) pooblastila za regulacijo izpustov toplogrednih plinov. Odločalo bo tudi o zakonu države New York, ki zahteva dovoljenje za nošenje pištol. Konservativni del Amerike upa, da bodo sodniki odločili proti EPA in proti New Yorku.

Peter Truden