Pomoč prihaja s celega sveta

Nemške sile Luftwafe so priskočile na pomoč Sloveniji.

Vest o uničujočih poplavah v Sloveniji se je razširila po vsem svetu. Tuje agencije poročajo o veliki škodi, ki jo je poplava pustila za seboj, pa tudi o solidarnosti in pomoči drugih držav. Med drugim je pomoč prispela iz Španije, Madžarske, Nemčije, Poljske, Italije, Hrvaške, Srbije pa tudi iz Francije in ZDA. Na poti je še pomoč iz Slovaške. Pomoč vključuje predvsem težko mehanizacijo, pa tudi humanitarne konvoje. Pomoč Sloveniji so po navedbah generalnega sekretarja Nata zagotovile tudi članice zavezništva.

Papež Frančišek moli za Slovenijo
V Italiji so poročali tudi o izjavi papeža Frančiška, ki je dejal, da moli za žrtve nesreč v Sloveniji in Gruziji. O izjavi papeža Frančiška je poročala tudi srbska tiskovna agencija Tanjug. Ob koncu splošne avdience v Vatikanu je dejal, da so se v zadnjih dneh v Sloveniji zgodili “dramatični naravni pojavi, ki so povzročili smrt in gmotno uničenje”. Dodal je, da moli za žrtve in vse, ki trpijo zaradi teh nesreč.

Iz Srbije prihajajo vojaki
Srbska tiskovna agencija je prav tako poročala o napotitvi 22 pripadnikov srbske vojske in dveh helikopterjev na poplavljena območja v Sloveniji. Napotitve na vojaškem letališču v Batajnici se je danes udeležil tudi srbski minister za obrambo Miloš Vučević in poudaril, da srbska vojska na prošnjo predsednika republike in vrhovnega poveljnika oboroženih sil Srbije Aleksandra Vučića pošilja prvo skupino vojakov v Slovenijo.

Slovaška pošilja težke bagre
Slovaška tiskovna agencija TASR je poročala, da bo Slovaška poplavljeni Sloveniji pomagala s štirimi težkimi bagri goseničarji. Stroji bodo odposlani skupaj s petimi delavci slovaškega vodovodnega podjetja, ki je lastnik bagrov. “Slovenija je naša tesna partnerica ne samo po imenu, ampak tudi po odnosih, zato je to gesta solidarnosti in evropskega partnerstva z naše strani, ki bi, ne dvomim, prišla tudi z druge strani, če bi bili v stiski,” je ob napotitvi dejal slovaški zunanji minister Miroslav Wlachovsky.

Prvi nemški transportni helikopter za težke tovore je pristal na Brniku. (Foto: STA)

Pomoč tudi iz Bosne in Poljske
Hrvaška Hina je poročala tudi o pomoči, ki jo bo v Slovenijo poslala Bosna in Hercegovina. Vlada Federacije BiH je danes namreč odobrila napotitev ekip za pomoč pri odpravljanju posledic poplav v Sloveniji, dan prej pa je državno predsedstvo odobrilo angažiranje vojske v tej humanitarni misiji. Predsedstvo Bosne in Hercegovine je v torek odobrilo napotitev enote desetih pripadnikov inženirskega bataljona s potrebno mehanizacijo. Poljska tiskovna agencija PAP pa je poročala o pomoči, ki jo Sloveniji namenja Poljska. Obrambni minister Mariusz Blaszczak je dejal, da se v Slovenijo odpravlja skupina strokovnjakov, ki bo ocenila situacijo.

Ekipa iz Francije (Foto: STA)

V odzivu na katastrofalne poplave je pomoč samo do ponedeljka ponudilo že več držav. Med njimi so med drugim vse sosede, pa tudi Severna Makedonija, Latvija in Češka. V torek je bilo skupno v Sloveniji 91 osebja v okviru mednarodnih enot z osmimi bagri in 34 dodatnimi vozili ter dvema helikopterjema, so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Anita Gužvič