fbpx

Pompeo ob 30-letnici padca Berlinskega zidu v Berlinu razkril kip Ronalda Reagana, ki je izrekel znamenite besede: “Gospod Gorbačov, zrušite ta zid!”

Foto: Twitter

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je ob 30. obletnici padca Berlinskega zidu v Berlinu razkril več kot dva metra visok kip ameriškega predsednika Ronalda Reagana. Reaganov kip stoji na mestu, kjer je pokojni ameriški predsednik pozval sovjetskega voditelja Mihaila Sergejeviča Gorbačova, naj zruši zid.

“Predsednik Reagan je bil nepogrešljiv vodja ameriške misije v obrambi neodtujljivih pravic,” je na svečani prireditvi povedal ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

“Zaradi njegovega pogumnega vodenja in njegove predanosti svobodi je pogumno obsodil največjo grožnjo za svobodo tistega časa – sovjetski imperij, zlobni imperij,” je povedal Pompeo.

Ohladitev odnosov med ZDA in Nemčijo
Nedaleč od mesta, kjer stoji kip pokojnega ameriškega predsednika Ronalda Reagana, je po pisanju Breitbarta postavljen tudi njegov slavni citat iz leta 1987, ki pravi: “Gospod Gorbačov, zrušite ta zid.”

Pred samo ceremonijo je nemška kanclerka Angela Merkel izpostavila vlogo, ki jo je imel nekdanji ameriški predsednik George Bush starejši pri unifikaciji nemškega naroda.

To pa ni bila edina malenkost, ki je motila. Namreč, Reaganov kip ne stoji na mestu, kjer je pokojni ameriški predsednik leta 1987 imel znameniti govor, temveč je postavljen na balkonu ameriške ambasade, ki gleda na stari Berlinski zid.

Razlog za to je desetletje dolgo nasprotovanje berlinskih oblasti, ki niso dovolile postaviti spomenika.

Ravno tako se ceremonije ni udeležil ameriški predsednik Donald Trump, temveč je zgolj dal izjavo ob 20-letnici padca berlinskega zidu.

Ivan Šokić