Pompeo ob 30-letnici padca Berlinskega zidu v Berlinu razkril kip Ronalda Reagana, ki je izrekel znamenite besede: “Gospod Gorbačov, zrušite ta zid!”

Foto: Twitter

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je ob 30. obletnici padca Berlinskega zidu v Berlinu razkril več kot dva metra visok kip ameriškega predsednika Ronalda Reagana. Reaganov kip stoji na mestu, kjer je pokojni ameriški predsednik pozval sovjetskega voditelja Mihaila Sergejeviča Gorbačova, naj zruši zid.

“Predsednik Reagan je bil nepogrešljiv vodja ameriške misije v obrambi neodtujljivih pravic,” je na svečani prireditvi povedal ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

“Zaradi njegovega pogumnega vodenja in njegove predanosti svobodi je pogumno obsodil največjo grožnjo za svobodo tistega časa – sovjetski imperij, zlobni imperij,” je povedal Pompeo.

Ohladitev odnosov med ZDA in Nemčijo
Nedaleč od mesta, kjer stoji kip pokojnega ameriškega predsednika Ronalda Reagana, je po pisanju Breitbarta postavljen tudi njegov slavni citat iz leta 1987, ki pravi: “Gospod Gorbačov, zrušite ta zid.”

Pred samo ceremonijo je nemška kanclerka Angela Merkel izpostavila vlogo, ki jo je imel nekdanji ameriški predsednik George Bush starejši pri unifikaciji nemškega naroda.

To pa ni bila edina malenkost, ki je motila. Namreč, Reaganov kip ne stoji na mestu, kjer je pokojni ameriški predsednik leta 1987 imel znameniti govor, temveč je postavljen na balkonu ameriške ambasade, ki gleda na stari Berlinski zid.

Razlog za to je desetletje dolgo nasprotovanje berlinskih oblasti, ki niso dovolile postaviti spomenika.

Ravno tako se ceremonije ni udeležil ameriški predsednik Donald Trump, temveč je zgolj dal izjavo ob 20-letnici padca berlinskega zidu.

Ivan Šokić

 • Janez Novak

  Kdaj bo v Sloveniji postavljen spomenik kakemu osamosvojitelju? Recimo Pučniku, Omanu, Bučarju…?
  Lahko bi bronaste kipe Kardelja, Kidriča in drugih morilcev preprosto pretopili v pozitivne osebnosti slovenske zgodovine. Tako bi simbolično nakazali preobrazbo iz totalitarizma v demokracijo.
  Če pa ne, potem bi lahko postavili vsaj spomenik neznanemu Butalcu … Kamor bi se lahko šli občasno poklonit vsi, levi in desni (Butalci)…

  • Vera

   Bučarju ? Le zakaj ? On je bil največji krivec za nelustracijo ! Dr.Pučnik,dr.Bajuk ,bi si prva zaslužila spomenik.

  • FRANC3

   Če bi to nekdo predlagal (desnica), Bi levičarji takoj planili v bran ”TEKOVINAMA REVOLUCIJE”. Stanovnik pa bi se oglasil: ”A smo se zato boril, da bomo take častil”?
   Zato pa je Slovenija tam, kjer je. pri nas postavljajo spomenike uničevalcem naroda: Tito, Kidrič, Kardelj, Maček, Ertl, ………

 • freedomfighter

  Skoda er danes nimamo vec takih voditeljev kot Reagan ki so zagovarjali prosti trg in povezovanje zahodnih drzav

  • FRANC3

   Ko je bil živ, so pa naši rdeči pljuvali po njem.

   • freedomfighter

    Ja socialisti pa res ne morejo marati neo liberalca ce ta predstavlja njihovo nasprotje

 • xtc

  Reagan je svetovni heroj na kolena je spravil komuniste V bloka od Moskve do Beograda.
  Prav smešno je bilo brati oni dan predrabljanje levakov,kako naj bi Gorbačov napletal ,,da je bilo možno rešiti CCCP in da je imel rešitve-NOBENIH rešitev ni bilo,država je kolapsirala,edino pametno kar je storil je storil to ,da je reševal kar se je rešiti dalo.
  Nedvoumno pa je Reagan mož ,ki bio z zlatimi črkami zapisan v zgodovino.
  Hja Merckelca STASI izdajalka,se spreneveda no bijejo ji zadnje politične urice kot tudi CDU in CSU in SPD.