fbpx

Pomembno za varnost celotne Evrope: Pompeo podpisal sporazum s Poljaki o premiku ameriških vojakov iz Nemčije na Poljsko

Foto: epa

Ameriški sekretar za zunanje zadeve Mike Pompeo je sklenil pogodbo o sodelovanju med Poljsko in ZDA, po kateri se bo del ameriških čet iz Nemčije preselil na Poljsko.

Sekretar za zunanje zadeve Mike Pompeo, ki se je pred dnevi mudil tudi v Sloveniji in je svojo turnejo po Evropi sklenil na Poljskem, je s poljskim obrambnim ministrom Mariuszom Blaszcakom podpisal pogodbo, ki bo Poljski, po besedah predsednika Andrzeja Dude, zagotavljala, da bodo njeni in ameriški vojaki stali ramo ob rami.

Dogovor med Poljsko in ZDA gotovo gre razumeti tudi kot obliko pritiska na Belorusijo in Aleksandra Lukašenka, o čemer je Pompeo na svojem obisku v Evropi prav tako govoril.

Mnenjskih odzivov levih medijev kot sta npr. The Guardian ali The New York Times še ni bilo, toda lahko me držite za besedo, da bodo dominantni mediji šli v naslednje smeri kritik:

  1. To, da bo to povečalo suverenost Poljske, je le puhlica. V resnici jo zmanjšuje. Polemično.
  2. ZDA se s tem vmešavajo v tuje demokracije in se geostrateško pozicionirajo in nagajajo Rusiji. Polemično.
  3. Trumpove ZDA s tem nagrajujejo poljski populizem. Polemično.

Polemiziram:

1. Predpostavka tukaj je, da če umakneš ZDA in če umakneš NATO, države kot je Poljska tudi de facto postanejo bolj suverene. Tukaj manjka vizija poljske suverenosti brez ZDA in NATA in predstavitev alternativ.

2. Zakaj je neovirano geostrateško pozicioniranje Rusije dobra stvar? So vse koalicije vmešavanje v demokracije drug drugega ali le, ko gre za ZDA?

3. So ZDA nagrajevale kak populizem tudi, ko so se vmešale v drugo svetovno vojno, ki jo levi mediji obravnavajo kot dvoboj absolutnega zla in potencialnega dobrega? Ali le tokrat? Seveda so nianse, toda katere?

Pri levih medijih in njihovi kritiki ZDA pogosto pogrešam premisleke o alternativah. Redko dobite primerjalne analize in vizije, modele sveta brez ZDA. Temu botrujejo bodisi dvojni kriteriji kot posledica kognitivne disonance bodisi naivna predpostavka o obstoju suverenih držav v vakuumu.

Aleš Ernecl