Ponedeljkov napad na vlaku na Bavarskem naj bi bil politično motiviran

Foto: EPA

Nemški tožilec Erick Ohlenschlager je ocenil, da je bil napad na vlaku, ki ga je v ponedeljek zvečer na vlaku na Bavarskem izvedel mladoletni begunec iz Afganistana, politično motiviran. Amak, tiskovna agencija skrajne skupine Islamska država (IS), je medtem objavila videoposnetek, na katerem je napadalec.

Bavarsko notranje ministrstvo je nekaj ur po objavi videoposnetka potrdilo, da je na posnetku napadalec iz Würzburga. “Moški na videoposnetku je storilec iz Würzburga,” je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil tiskovni predstavnik notranjega ministra Joachima Hermanna.

“Sem borec Islamske države in začenjam sveto operacijo,” na videoposnetku izjavlja napadalec.

Želel se je maščevati nevernikom
Tožilec Ohlenschlager je še dejal, da se je napadalec želel maščevati nevernikom zaradi trpljenja, ki so ga povzročili njegovim muslimanskim prijateljem. Dodal je, da je napadalec na vlak vstopil z namenom, da na vlaku ubije neznance, pri tem pa je v zakup vzel tudi lastno smrt.

Do zdaj naj ne bi še bil kaznovan
Po besedah tožilca je bil napadalec veren musliman, ki še ni bil nikoli kaznovan. Je pa minulo soboto izvedel, da je v Afganistanu umrl eden od njegovih prijateljev. Tožilstvo je proti njemu odredilo preiskavo zaradi poskusa umora v petih primerih in hude telesne poškodbe, je še pojasnil.

Napadalec je na vlaku z nožem in sekiro ranil pet ljudi, med katerimi sta dva po navedbah nemške policije v smrtni nevarnosti.

Na napad se je odzval tudi nemški notranji minister Thomas de Maiziere, ki je dejal, da ga je napad pretresel. Dodal je, da so pristojne oblasti v Nemčiji zelo čuječne. Obljubil je, da bodo tako na zvezni kot deželni ravni “storil vse, da preprečijo tovrstna dejanja”.

B.P., STA

 • RATATA

  Dobrih 16 let je bil priden, nato je začel operirati kot pripravnik.

 • antimur

  Dejstvo je, da je baraba bil uvoženi musliman, karkoli drugega filozofirati okrog tega, nima pomena.

  • pajot

   Kdo ve,če ni bil eden od tistih,ki so zažgali šotor v Brežicah.

   • Olga

    Pri nas so bili sami ubogi, premražena, pomoči potrebni…. ki so zaničevalno metali stran darovano hrano, obleko… iztrebljali povsod… vprašanje ljudi ob meji!

 • pajot

  Sekira,tovornjak ali bomba mora samo zadeti ta pravega. Recimo koga iz družine Ohlenschlager. (Da ne bo kreteničil s politično motiviranostjo,bumbar)

 • samsara

  Takih spontanih morilcev bo vedno več. Baza je zelo velika in razvoj dogajanja bo to spodbujal. Vsak dan se ta baza tudi veča, po zaslugi ‘uspešnih reševalnih akcij’ na morju, ko na stroške EU davkoplačevalcev, ladje vozijo muslije v varno naročje EU.

  • Olga

   Kdo od politikov dobiva provizijo? Navaden državljan brez dokumenta ne more nikamor! Te pa kar z ladjami čakajo!

   • pajot

    Beri Oriano Fallaci (Moč razuma,Apokalipsa,Bes in pogum).

 • samsara

  Hm, tovariš dr. Pribac bi morda to pojasnil tako, da je mladenič pač čutil silno potrebo po sestanku z desetinami devic, katere njihov bog menda radodarno namenja takimle potrebnim, fanatičnim falotom (morilcem). Druge možnost v ‘kruti tujini’ ni našel.

 • garfi

  Muslimani prosijo civilizirajte nas, spremenite nas, umirite nas, uprite se, izženite nas
  Okrutni evropejci pa nič