fbpx

Ponedeljkov napad na vlaku na Bavarskem naj bi bil politično motiviran

Foto: EPA

Nemški tožilec Erick Ohlenschlager je ocenil, da je bil napad na vlaku, ki ga je v ponedeljek zvečer na vlaku na Bavarskem izvedel mladoletni begunec iz Afganistana, politično motiviran. Amak, tiskovna agencija skrajne skupine Islamska država (IS), je medtem objavila videoposnetek, na katerem je napadalec.

Bavarsko notranje ministrstvo je nekaj ur po objavi videoposnetka potrdilo, da je na posnetku napadalec iz Würzburga. “Moški na videoposnetku je storilec iz Würzburga,” je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil tiskovni predstavnik notranjega ministra Joachima Hermanna.

“Sem borec Islamske države in začenjam sveto operacijo,” na videoposnetku izjavlja napadalec.

Želel se je maščevati nevernikom
Tožilec Ohlenschlager je še dejal, da se je napadalec želel maščevati nevernikom zaradi trpljenja, ki so ga povzročili njegovim muslimanskim prijateljem. Dodal je, da je napadalec na vlak vstopil z namenom, da na vlaku ubije neznance, pri tem pa je v zakup vzel tudi lastno smrt.

Do zdaj naj ne bi še bil kaznovan
Po besedah tožilca je bil napadalec veren musliman, ki še ni bil nikoli kaznovan. Je pa minulo soboto izvedel, da je v Afganistanu umrl eden od njegovih prijateljev. Tožilstvo je proti njemu odredilo preiskavo zaradi poskusa umora v petih primerih in hude telesne poškodbe, je še pojasnil.

Napadalec je na vlaku z nožem in sekiro ranil pet ljudi, med katerimi sta dva po navedbah nemške policije v smrtni nevarnosti.

Na napad se je odzval tudi nemški notranji minister Thomas de Maiziere, ki je dejal, da ga je napad pretresel. Dodal je, da so pristojne oblasti v Nemčiji zelo čuječne. Obljubil je, da bodo tako na zvezni kot deželni ravni “storil vse, da preprečijo tovrstna dejanja”.

B.P., STA