fbpx

Popravnega izpita ne bo, Brexit dokončen

(Foto: STA)

Britanska vlada je zavrnila peticijo za izvedbo drugega referenduma o članstvu Otoka v EU, pod katero se je podpisalo 4,1 milijona Britancev. Nova predsednica vlade bo zato morala v skladu s 50. členom lizbonske pogodbe sprožiti postopek za izstop Velike Britanije iz EU.

V peticiji je več kot 4 milijonov Otočanov zahtevalo sprejetje pravila, v skladu s katerim bi morali referendum ponoviti, če bi ob udeležbi, nižji od 75 odstotkov, obstanek ali izstop podprlo manj kot 60 odstotkov volivcev.

Britanska vlada zavrnila peticijo za drugi referendum o EU
“Kot je 27. junija v nagovoru v spodnjem domu parlamenta dejal premier, je bil referendum najpomembnejši izraz demokracije v britanski zgodovini, saj se je izreklo 33 milijonov ljudi,” je britansko zunanje ministrstvo zapisalo v odgovoru, ki ga je po elektronski pošti prejel vsak podpisnik peticije. Peticijo so podpisovali na spletni strani britanskega parlamenta.

Premier in vlada sta jasno povedala, da gre za edinstveno odločitev generacije in da je treba odločitev spoštovati. Zdaj se moramo osredotočiti na postopek izstopa iz EU. Vlada je v okviru pogajanj odločena zagotoviti najboljši izid za Britance.

(Foto: STA)

(Foto: STA)

Želja proevropsko usmerjenih Britancev po referendumu še vedno velika
Na referendumu o članstvu Velike Britanije v EU je 23. junija za izstop iz povezave glasovalo 17,4 milijona volivcev, kar je 51,9 odstotka, volilna udeležba pa je znašala 72,2 odstotka. To pomeni, da bi morali referendum ponoviti.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je za britanski časnik Independent izvedel inštitut ORB, je pokazala, da drugi referendum o EU podpira 40 odstotkov vprašanih, medtem ko jih temu nasprotuje 44 odstotkov. Med podporniki novega referenduma je tudi 12 odstotkov tistih, ki so se konec junija izrekli za izstop iz povezave.

Posledica Brexita: Davida Camerona bo nasledila ženska
Zaradi izida referenduma je s položaja predsednika konservativne stranke in britanske vlade odstopil David Cameron. Za mesto njegove naslednice, ki bo znana 9. septembra, se potegujeta državna sekretarka Andrea Leadsom in notranja ministrica Theresa May.

J.F., STA