fbpx

Poraz na anketah: Zgodovinsko nizke številke kažejo, da so se Američani naveličali Bidnovega socializma. Kdaj se ga bomo Slovenci?

epa10102251 US President Joe Biden leaves, after speaking during a briefing about a 'successful' counterterrorism operation that killed Al-Qaeda chief Ayman al-Zawahiri, from the Blue Room balcony of the White House, in Washington, DC, USA, 01 August 2022. EPA-EFE/JIM WATSON / POOL

Ameriški predsednik je zabeležil najnižjo podporo, ki jo je kadarkoli zabeležil katerikoli predsednik ZDA. Raziskovalna hiša Gallup mu je namerila rekordno nizko 38-odstotno podporo, kar se v zgodovini agencije še ni zgodilo nikoli. Za primerjavo, George W. Bush, oče Georgea Busha, je dosegel v šestem četrtletju, v katerem se sedaj nahaja Biden, 75-odstotno podporo. Američani so torej potrebovali le leto in nekaj mesecev, da so se naveličali Bidnovega socializma. Zastavlja se vprašanje, kdaj se bodo Slovenci dokončno naveličali Golobovega? Morda po tem, ko bo obdavčil nepremičnine, naše domove?

Raziskava javnega razpoloženja Američanov razkriva še naslednje podatke. Ob izredno nizki podpori je zelo velik tudi delež Američanov, ki vlade izrazito ne podpirajo. Teh je kar 59 odstotkov. V merjenju pozitivnih in negativnih čustev, ki jih vzbuja ameriški predsednik, je le 13 odstotkov vprašanih izjavilo, da do predsednika gojijo zelo pozitivna občutja, 25 odstotkov zmerno pozitivna občutja, kar 45 odstotkov pa je odgovorilo, da do njega gojijo izredno negativna občutja.

Slabi so tudi rezultati med opredeljenimi volivci, poroča DailyWire. Le 78 odstotkov registriranih članov demokratske stranke je še podpiralo Bidna, 19 odstotkov pa njegovega dela ni odobravalo. Med neodvisnimi volivci je imel le še 31-odstotno podporo, med republikanci pa 5-odstotno.

Če primerjamo Bidnovo podporo s to, ki so jo med volivci uživali najpopularnejši ameriški predsedniki, je situacija za trenutnega predsednika izredno črna. V istem času je John F. Kennedy užival 71-odstotno podporo, Eisenhower in George H.W. Bush oba 65-odstotno, George Bush starejši, kot smo že zgoraj zapisali, pa je imel kar 75-odstotno podporo. Če upoštevamo zgodovinske trende, je tudi zelo malo verjetno, da se bo Bidnu podporo kakorkoli dvignila v sedmem četrtletju. Zaenkrat se to še ni zgodilo nobenemu predsedniku, z izjemo Georgea Busha starejšega, ki je ravno takrat javno obsodil invazijo Iraka na Kuvajt.

Vir: EPA

Poraz za porazom
Nizko odobravanje med ameriški volivci je pripisati Bidnovemu povsem neuspešnemu mandatu, ki se je začel s katastrofalnim umikom ameriške vojske iz Afganistana, nadaljeval s številnimi spodrsljaji, ki kažejo na predsednikovo psihofizično upehanost, vojno v Ukrajini, neuspehom zakona “build back better” in neizpolnitvi nekaterih obljub, kot je ukinitev študentskega dolga, zadnje čase pa mu podporo zbija predvsem rekordna inflacija, ki je z vsakim dnem poslabšuje kvaliteto življenja povprečnega Američana. Nizka stopnja odobravanja je še posebej zaskrbljujoča za demokrate, saj se približujejo kongresne volitve, ki bodo odločile, kako efektiven bo lahko mandat ameriškega predsednika v prihodnje. V primeru, da se bodo uresničile napovedi agencij za merjenje javnega mnenja, bodo v naslednjem sklicu kongresa imeli večino republikanci, kar bo pomenilo, da bo moral Biden predlagati veliko bolj kompromisne predloge, kot jih je lahko imel doslej.

Kaj se dogaja v Sloveniji?
Julijske ankete so v domovini zabeležile strm padec popularnosti vlade. Delež nezadovoljnih z vladajočo ekipo je zrastel za kar 70 odstotkov, padec priljubljenosti pa je zabeležil tudi predsednik vlade Robert Golob, kar pa očitno ne vpliva na priljubljenost njegove ad-hoc stranke Gibanja Svoboda, ki na javnomnenjskih anketah ohranja priljubljenost in vodstvo. Kot smo zapisali v članku “Vlade ne podpirata že skoraj dve tretjini ljudi, Ninamedia in Mediana pa skupaj z mediji rešujeta blamaže premierja” v slovenskem političnem podzemlju očitno potekajo veliki napori, da bi se Golobova priljubljenost ohranila, vsem njegovim napakam navkljub. Kot je za naš medij komentiral dr. Tomšič, je Golob še vedno v kokonu medijske zaščite, ki večine vladnih spodrsljajev sploh ne objavlja, le interpretacije spodrsljajev in še to le s komentarji protagonistov, ki spodrsljaje zakrivili.

Andrej Žitnik