fbpx

Poraz na volitvah v Virginiji je zagrenil prvo obletnico Bidna v beli hiši

Glenn Youngkin (Foto: EPA-EFE/Ken Cedeno / POOL)

Zmaga republikanca Glenna Youngkina proti demokratu Terryju McAuliffu pomeni velik volilni neuspeh za predsednika Bidena in je zagrenila njegovo prvo obletnico v Beli hiši. Politični analitiki vidijo ta poraz kot znak, da bodo volitve prihodnjega leta verjetno spremenile razmerje moči v ameriškem kongresu.

54-letni republikanec Glenn Youngkin, novinec v politiki, je v torek v volitvah za guvernerja Virginije premagal 64-letnega veterana demokratov Terryja McAuliffa, ki je že bil guverner med letom 2014 in 2018. Čeprav je v predvolilnih anketah McAuliffe imel do 10% prednosti, ga je Youngkin premagal z 51 odstotkov glasov proti 48 odstotkov.

Volitve v New Jerseyu so nekoliko ublažile demokratski neuspeh v Virginiji. Z majhno razliko je bil kot guverner na novo izvoljen demokrat Phil Murphy. Z 90% preštetih glasov Murphy zmaguje s 50,03% glasov proti 49,22% republikanca Jacka Ciattarellija, kar pomeni manj kot 20.000 glasov razlike. Ciattarell še ni priznal poraza, ker še vedno upa na zmago.

Joe Biden je v sredo zjutraj pristal v Washingtonu, kamor se je vrnil z Vrha za podnebje COP26 v Glasgowu. Čakale so ga ne zelo prijetne novice… Poleg volilnih neuspehov se je tudi objavil rezultat ankete priljubljenosti, kjer je Biden po enem letu predsedovanja ZDA padel 15 točk, s 57% na 42%, kar je druga najnižja stopnja priljubljenosti v vsej zgodovini te ankete.

Kaotični umik ameriške vojske, inflacija, upočasnitev gospodarskega okrevanja, vpliv različice koronavirusa Delta in bitke demokratov v kongresu, so spodkopali navdušenje Američanov nad novo demokratsko vlado. Ob padcu Bidenove priljubnosti in slabih volilnih izzidih se Demokratska stranka sooča z dvomi, ali bo predsednik Biden sposoben uresničiti obljube zaradi katerih je bil izvoljen.

Jože Lan