fbpx

Poraz nemške etablirane politike zaradi široko odprtih vrat migrantom

V najredkeje poseljeni nemški zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjansko bodo v nedeljo deželne volitve, na katerih bi lahko uveljavljeni stranki, konservativci in socialdemokrati, doživeli močan poraz. Nacionalistični Alternativi za Nemčijo (AfD) se namreč na jadrih migrantske krize obeta ogromen uspeh, vsaj tretje, morda pa celo prvo mesto.

V pretežno ruralni in najrevnejši deželi na nekdanjem komunističnem vzhodu Nemčije z 1,6 milijona prebivalci leži tudi domači volilni okraj kanclerke Angele Merkel. Okraj Stralsund Merklova v zveznem parlamentu zastopa vse od združitve Nemčije leta 1990, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

 

Levica izgublja zaradi odprte migrantske politike

Foto: EPA

Nemčija se sprašuje kako integrirati 1,1 milijona prosilcev za azil, ki jim je Merklova lani odprla vrata, in o grožnji islamskega terorizma. Foto: EPA

Dežela, ki še vedno čuti posledice vnovične družitve z zahodom države, kar se med drugim kaže v redki poseljenosti in brezposelnosti, že desetletje vlada velika koalicija med socialdemokrati (SPD) in krščanskimi demokrati Merklove (CDU).

Pred volitvami so se običajno tako kot v drugih deželah odpirale predvsem lokalne teme. A tokrat je drugače. V Mecklenburg-Prepomorjanskem je lokalna vprašanja povsem zasenčila debata o tem, kako integrirati 1,1 milijona prosilcev za azil, ki jim je Merklova lani odprla vrata, in o grožnji islamskega terorizma.

Azilante ne zanimajo bivše komunistične države

Ta severovzhodna dežela je v skladu s kvotnim sistemom, ki temelji na številu prebivalcev in prihodku, lani sprejela le peščico azilantov – 23.000. In le redki med njimi so tu ostali, saj so raje odšli iskat priložnost drugam v Nemčiji. Prav tako v deželi živi občutno manj tujcev kot drugod v državi.

“Nobenega muslimana več” za zmago

Poraz nemške etablirane politike zaradi odprtih vrat migrantom 3

Stranka AfD, katere visoki člani pravijo, da vstopa v državo ne bi smeli dovoliti nobenemu muslimanu več, opozarja, da neuspešno asimilacijo muslimanov. foto EPA

A kljub temu so bili migranti, strah pred infiltracijo tujcev in varnost glavna predvolilna tema, njeno gonilo pa do tujcev “varnostno previdna”, šele leta 2013 kot evroskeptična stranka ustanovljena AfD.

Desnica izrinila levico

Zadnje javnomnenjske raziskave ji sicer napovedujejo tretje mesto (s katerega naj bi izrinila na ostankih vzhodnonemških komunistov oblikovano stranko Levica) z 21 odstotki glasov, medtem ko naj bi CDU pobrala 22 odstotkov (leta 2011 jih je dobila 23 odstotkov), SPD pa 28 odstotkov glasov (leta 2011, 35 odstotkov).

Desnica v Nemčiji je v porastu

A na marčnih volitvah v deželi Saška-Anhalt se je AfD odrezala občutno bolje, kot so ji napovedovale ankete in pobrala 24,2 odstotka glasov, s čimer je zabeležila svoj največji uspeh doslej in postala druga sila v tamkajšnjem deželnem parlamentu. Hkrati z volitvami v Saški-Anhalt so potekale tudi volitve v Baden-Württembergu in Porenje-Pfalškem in v obeh je AfD uspel preboj na tretje mesto.

Merklova politika do migrantov je odločilna za volitve v nedeljo

Nemška etablirana politika bi lahko v nedeljo doživela nočno moro (ozadje) 1

Nemška etablirana politika bi lahko v nedeljo doživela nočno moro in napovedujejo zmago AfD Jürgen Joost foto Twitter

Z odprtjem vrat migrantom septembra lani je “Merklova AfD, ki je bila prepuščena smrti, znova obudila v življenje”, je uspeh desničarskih nacionalistov za AFP komentiral generalni sekretar stranke Alfa, ki se je lani zaradi skrajnih stališč odcepila od AfD, Jürgen Joost.

Glede na eno izmed raziskav je več kot tretjina od 1,3 milijona volivcev v Mecklenburg-Predpomorjanskem prepričanih, da bo naval migrantov odigral ključno vlogo pri njihovi nedeljski volilni odločitvi. Socialna pravičnost, zaposlovanje in gospodarstvo se uvrščajo šele za to temo.

 

Merklova bi morala biti previdnejša

Zaradi tega so se od kanclerkine begunske politike v Mecklenbrug-Predpomorjanskem distancirali tudi v njeni CDU. Kandidat CDU Frieder Weinhold je med kampanjo sicer pogumno stavil na uspeh deželne vlade pri znižanju oz. skoraj prepolovitvi brezposelnosti v deželi v zadnjem desetletju na okoli deset odstotkov. A hkrati se ni mogel izogniti priznanju, da bi “morala biti Merklova pri vprašanju migrantov previdnejša”.

Merklova izgubila stik z realnostjo

Nemška etablirana politika bi lahko v nedeljo doživela nočno moro (ozadje) 2

“Merklova se pretvarja, da lahko Nemčija sprejme vsakogar, ki je preganjan. To nima stika z realnostjo,” je dejal deželni socialdemokratski ministrski predsednik Erwin Sellering.

Podobno je bilo slišati iz vrst SPD. “Merklova se pretvarja, da lahko Nemčija sprejme vsakogar, ki je preganjan. To nima stika z realnostjo,” je za časnik Die Welt dejal deželni socialdemokratski ministrski predsednik Erwin Sellering.

Mecklenburg-Predpomorjansko ima poleg tega zgodovino glasovanja za skrajno desnico. Leta 2006 je dežela v svoj parlament izvolila neonacistično stranko NPD, ki ji je preboj vanj s šestimi odstotki glasov (volilni prag je petodstoten) znova uspel tudi leta 2011.

 

 

Obetavne napovedi za AfD 

Takrat AfD še sploh ni bilo, sedaj pa bo, ne glede na končni izid, zagotovo vstopila v devet od 16 nemških deželnih parlamentov. Kmalu bo verjetno sledil še deseti, saj bodo čez dva tedna volitve v Berlinu. Tam AfD ankete napovedujejo okoli deset odstotkov, piše spletni portal Politico.

S.P.S.