fbpx

Poražena romunska predsedniška kandidatka ni več predsednica socialistov

Viorica Dancila (Foto: epa)

Po porazu na nedeljskih predsedniških volitvah v Romuniji je odstopila predsednica socialdemokratske stranke (PSD) Viorica Dancila. To je storila po poročanju romunskih medijev po dramatični seji razširjenega vodstva svoje stranke. PSD je nastala iz bivše komunistične stranke, ki je bila v Romuniji na oblasti vse do demokratičnih sprememb leta 1989.

Razumela sem stališče svojih kolegov, dejstvo je, da je zaželen nov začetek stranke ter da mora nekdo prevzeti odgovornost za volilni poraz,” je v noči na danes pojasnila Dancila, ki je bila od januarja 2018 do začetka novembra letos, ko so ji izglasovali nezaupnico, predsednica romunske vlade. Stranko bo do kongresa začasno vodil Marcel Ciolacu, sicer predsednik romunske poslanske zbornice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

PSD je nastala iz bivše komunistične stranke, ki je bila v Romuniji na oblasti vse do demokratičnih sprememb leta 1989. Doslej je veljala za najstabilnejšo stranko v državi. Po oceni strokovnjakov stranka sedaj nazaduje, kar naj bi se nadaljevalo tudi po spremembah v vodstvu.

Klaus Iohannis je na predsedniških volitvah pometel s socialistko. (Foto: epa)

V nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev je zmagal dosedanji predsednik države Klaus Iohannis, ki je dobil skoraj 66 odstotkov glasov podpore, poroča STA. Za Dancilo je glasovalo 34,12 odstotka volivcev. Volilna udeležba je bila nekaj več kot 50 odstotkov, kar je najmanj po padcu komunizma pred 30 leti.

Rok Kranjc