Poročanja o prepovedi kebaba s strani EU so navaden “fake news”, politični manevri socialistov, zelenih in skrajne levice v Evropskem parlamentu pa cenen političen populizem

Foto: iStock

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju zavrnili pobudo levih političnih skupin S&D, Zeleni in Združene oz. nordijske levice za ugovor k delegiranemu aktu Evropske komisije, ki razširja nabor dovoljenih fosfatnih dodatkov v zamrznjenem mesu, ki se uporablja za izdelavo priljubljenega prigrizka, (döner) kebaba. S tem Komisija maši pravno luknjo, ki nastaja z že desetletja dovoljeno uporabo fosfatov v končnem izdelku, v tem primeru v pečenem kebabu, medtem ko pravila glede uporabe fosfatnih dodatkov v zamrznjenem mesnem pripravku, ki se uporablja za pripravo kebaba, med državami članicami niso enotna.

Ob robu zasedanja je rezultat glasovanja pozdravil tudi evropski poslanec Franc Bogovič, ki je dejal, da se fosfati uporabljajo v zamrznjenem mesnem pripravku za pripravo kebaba zato, da pripravek ohranja svojo konsistenco in ne razpada. Komisija je s svojim predlogom le dopolnila pozitivno listo dovoljenih fosfatov, ki se lahko uporabljajo v zamrznjenih mesnih pripravkih.

V enem kebabu toliko fosfatov kot v coca-coli
To je utemeljila z delnimi izsledki raziskave, ki jo je opravila Evropska agencija za varnost hrane (EFSA), ki ni ugotovila negativnih vplivov omenjenih fosfatov kot dodatkov k hrani za zdravje ljudi – mejna vrednost je določena pri 70 mg fosforja na kg telesne teže. Količina fosfatov v kebabu je bistveno nižja oz. zanemarljiva. Če bi jedli kebab enkrat tedensko vse leto, bi vnesli v telo toliko fosfatov, kot jih vsebuje 1,5 litra priljubljene pijače coca-cola.

Gre za socialistično izmišljotino
Ne nazadnje, vendarle imamo še svobodo pri odločanju o tem, kaj želimo pojesti. Bogovič še dodaja, da so senzacionalistična medijska poročanja o “EU-ju, ki prepoveduje kebab”, navadna natolcevanja, ki nimajo nobene povezave z dejstvi in realnostjo. “Prepoved kebaba v EU je navaden “fake news” in me spominja na medijske objave o tem, kako “EU prepoveduje prodajo ukrivljenih kumaric”, kar se je izkazalo za popolno izmišljotino, ki je, podobno kot ta s kebabom, prišla s strani britanskega izrazito protievropskega tiska,” ugotavlja Bogovič, ki izraža zaskrbljenost, da se ravno najbolj pravičniške politične skupine v Evropskem parlamentu poslužujejo proceduralnih orodij za blokiranje ukrepov Komisije, ki prinašajo red in zmanjšujejo pravno praznino pri uporabi fosfatov kot dodatkov k prehrani.

C. Š.