fbpx

Poročna fotografinja toži mesto zaradi odloka, s katerim bi jo lahko prisilili k fotografiranju istospolnih parov

Foto: iStock

Konservativna zagovorniška skupina Alliance Defending Freedom je v imenu poročne fotografinje Chelsey Nelson vložila tožbo proti mestu Loiusville zaradi odloka, ki bi ga lahko mesto uporabilo na način, da bi fotografinjo prisililo k fotografiranju istospolnih parov. Tožba ni odziv na kakšno pritožbo, pač pa gre za preventiven ukrep, saj Nelsonova meni, da vlada ne bi smela imeti možnosti, da jo kot umetnico prisili k izražanju stališč, ki jim nasprotuje.

Krščanska poročna fotografinja Chelsey Nelson je proti svojemu domačemu mestu Loiusville v Kentuckyju vložila tožbo zaradi odloka, ki krši njeno versko svobodo s tem, da jo prisiljuje k fotografiranju istospolnih parov. Kot navaja PetaPixel, je bila tožba v imenu fotografinje vložena s stani konservativne zagovorniške skupine Alliance Defending Freedom. Odlok po njihovem mnenju namreč preprečuje diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti, v tožbi pa zatrjujejo, da bi bil lahko odlok uporabljen tako, da bi “prisilil Chelsey k ustvarjanju fotografij, objavljanju na blogu in udeležbi na slovesnostih, s katerimi se ne strinja – istospolnih poročnih slovesnostih”.

Gre za preventivno tožbo, saj vlada ne bi smela imeti možnosti siljenja umetnikov v izražanje stališč, ki jim nasprotujejo
Kot so sporočili iz ADF, tožba ni rezultat kakšne pritožbe, ki bi jo prejela Nelsonova, pač pa gre za preventiven ukrep, saj fotografinja ne želi kršiti zakona, zato da bi dokazala njegovo nepravično uporabo. Nelsonova je še sporočila: “Vlada ne bi smela prisiljevati umetnikov, da izražajo stališča, s katerimi se ne strinjajo. To velja tako za ljudi, ki delijo poglede z mano, kot za tiste, ki jih ne.”

Slika je simbolična. (Vir: Twitter)

Fotografinja želi, da bi bila razglašena neustavnost spornega odloka
S tožbo fotografinja in zagovorniška organizacija želita doseči tudi predhodno odredbo, ki bi mestu preprečila uveljavljanje odloka v času, ko sodišče presoja o tožbi. Končni cilj pa je razglasiti neustavnost spornega odloka, čeprav podporniki tega odloka ne verjamejo, da bo Nelsonovi in ADF uspelo, saj naj bi se odlok v dvajsetih letih svoje veljave že soočil s hujšimi nasprotovanji.

Rok Krajnc