fbpx

“Posilstvo bi že nekako prebolela” – Ko so dekleta za multikulturnost in sprejem migrantov pripravljena tvegati lastno telo

Slika je simbolična. Foto: iStock

Češko dekle v skavtski uniformi je na protinacističnem shodu nonšalantno priznala, da obstaja verjetnost, da bi jo posilili migranti in brezskrbno odvrnila, da bi posilstvo že nekako prebolela.  

Svetovni mediji so na veliko poročali o pogumnem dekletu v skavtski uniformi, ki je protestirala nasproti neonacistom. Do tukaj vse lepo in prav, saj dekletu velja čestitati za pogumno zoperstavljanje skrajnim stališčem fizično močnejših protestnikov. Se je pa češki skavtinji zalomilo, ko so jo vprašali o posilstvih migrantov, saj vneto zagovarja odprte meje in migracije. “Bi že prebolela nekako,” je odvrnila, ko so jo soočili z vprašanjem v primeru morebitnega posilstva.

Skavtinja in neonacist na protestu.

Mlada Čehinja je z zagovarjanjem tistih, ki bi ji lahko povzročili doživljenjske psihofizične posledice, nevarno relativizirala stisko številnih žensk, ki so postale žrtve posilstev. Posilstva s strani migrantov so namreč v Evropi ena izmed bolj pogostih kaznivih dejanj, njihovo število pa se je z zadnjim migrantskim valom precej povečalo. Strašljiva so tudi spoznanja, da so ta mlada dekleta in druge civilno-družbene skupine, zaradi svojih političnih stališč, kot so multikulturnost ter odprtost meja, pripravljeni tvegati lastno zdravje in varnost, če ne celo življenja.

C. Š.