fbpx

Posledice Chemnitza: Protiimigrantska AfD po priljubljenosti prehitela nemške socialdemokrate

Shod v Chemnitzu proti migrantskemu nasilju nad Nemci, udeleženci nosijo fotografije Nemcev, ki so jih ubili migranti od začetka migrantske krize. (vir: twitter)

Nemška domoljubna stranka AfD je po najnovejših anketah postala druga največja politična stranka v državi in tako prehitela socialdemokratsko SPD. Anketa je bila objavljena nekaj dni po nasilnih spopadih v Chemnitzu med pripadniki radikalne Antife in desničarjev, ki so protestirali zaradi umora nemškega državljana s strani migranta.

Protiimigranska desna stranka AfD je po najnovejših anketah postala druga največja stranka v Nemčiji in s tem po priljubljenosti prehitela socialdemokrate. Ankete so bile objavljene le nekaj dni po nasilnih napadih radikalnih levičarjev Antife na desničarje, ki so protestirali zaradi smrti nemškega državljana, ki so ga umorili migranti v Chemnitzu na vzhodu Nemčije.

Velikih spopadov, ki so pretresli nemško javnost, po poročanju hrvaškega spletnega portala Advance v Nemčiji ni bilo že več desetletij. Po rezultatih ankete INSA AfD v Nemčiji trenutno uživa 17-odstotno podporo, medtem ko je podpora SPD padla na 16 odstotkov. Vladajoči blok Angele Merkel še naprej vodi z 28,5 odstotka podpore med volivci.

Merklova molči
Kanclerka je že več dni od spopadov v Chemnitzu zavita v molk. Vse izjave, ki pridejo v javnost, pridejo preko njenega tiskovnega predstavnika. Iz njenega urada so sporočili, da namerava Merklova v kratkem obiskati Chemnitz, a datum zaenkrat še ni določen.

Merklova naj bi se bala, da bi jo v mestu lahko pričakalo več tisoč protestnikov, kar bi še dodatno oslabilo njen že tako nestabilen politični položaj. Dobro se namreč spomni levičarskih izgredov, ki so izbruhnili v Hamburgu zaradi srečanja G20, v katerih so ravno tako sodelovali radikalni pripadniki Antife .

Ivan Šokić