fbpx

[VIDEO] Posledice grozodejstev IS: Razsaja virus, ki razžira žive ljudi

Foto: AFPMB

Razpad medicinske oskrbe v delih Sirije, ki jih nadzorujejo teroristi, ima za posledico razširjanje virusa, ki povzroča razjedanje kože in mišic na živih ljudeh. Virus se prenaša preko parazitov, ki se zaredijo na truplih, ki so odvržena na ulicah.

Pripadniki Islamske države v Siriji že dolgo časa pobijajo nedolžne ljudi, njihova trupla pa puščajo na ulicah, kjer začnejo gniti. Zaradi tega se po državi širi smrtno nevaren virus, ki ga prenaša vrsta peščene mušice, podobne komarjem. Gre za bolezen Leishmaniasis, simptomi te bolezni pa so razjede na koži v okolici ugriza te mušice, ki na koži lahko ostanejo tudi eno leto. Če se razjed ne zdravi, pa je lahko bolezen tudi smrtonosna.

Krivec za širjenje te bolezni je Islamska država
Bolezen se širi preko posebne vrste peščene mušice, podobne komarjem. ”Okrutna dejanja Islamske države, kjer ubijajo nedolžne ljudi in njihova trupla odvržejo na cesto, so glavni razlog za razširjanje tega virusa,” je za RT pojasnila Dilqash Isa, vodja kurdskega Rdečega polmeseca.

Strokovnjaki se bojijo, da bo primerov te bolezni še več
Že leta 2012 je bilo v Siriji zabeleženih kar 53.000 primerov te bolezni. Leta 2014 je bilo zgolj v mestu Aleppo zabeleženih več kot 22.000 obolelih, strokovnjaki pa opozarjajo, da se bo bolezen le se širila. ”Obstaja velika verjetnost, da bo na območjih, kjer je prisotne veliko vojaške aktivnosti, primerov te bolezni še več. Več kot je trupel in virusa, bolj se razširijo tudi mušice, ki so prenašalke tega virusa,” je poudaril dr. William Schaffner.

Foto: Youtube

Foto: Youtube

Hude težave zdravstvene oskrbe
Sirski zdravstveni sistem je od štirih let vojne obubožan. Več kot polovica sirskih javnih bolnišnic je nezmožnih zagotavljanja celotne oskrbe. Na območjih, ki jih nadzoruje Islamska država, se bolnišnice soočajo s hudim kadrovskim pomanjkanjem, saj je veliko zdravnikov pobegnilo v boju za svoje življenje. Prav tako imajo mednarodne humanitarne agencije veliko težav pri dostavljanju ključnih zdravstvenih pripomočkov. Kot opozarja Svetovna zdravstvena organizacija, več kot 13 milijonov Sircev nujno potrebuje humanitarno pomoč.

Poglejte videoprispevek o tej grozljivi bolezni:

M. G.